kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Oma sai­raa­la on säi­ly­tet­tä­vä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntien täytyy pitää huolta siitä, että oma sairaala toimii. Miksi lähtisimme käyttämään kaukana olevien sairaaloiden palveluita, kun saamme erikoissairaanhoidon palvelut Länskässä? Jos Meri-Lappia halutaan kehittää suurteollisuuskeskuksena, ei ole varaa levittää kuvaa siitä, etteivät merilappilaiset saa palveluja sen tasoisena ja siinä määrin kuin muuallakin. Se alkaa vaikuttaa siihen, että väestö lähtee muualle ja myös parhaat lääkärit ja muut osaajat lähtevät.

Epävarmuus asettaa haasteita sairaalan tulevaisuudelle. Aina ei huomata sitä, mikä taloudellinen merkitys omalla sairaalalla on alueelle. Vakituiset työpaikat tuovat verotuloja kunnille ja ostoja liike-elämälle. Oman sairaalan toiminnan turvaaminen on suuri aluepoliittinen asia, joka vaatii väestön ja päättäjien yksituumaisen tuen.