Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ohi­tus­uo­mat hyö­ty­käyt­töön

Kemijoen kalatalousvelvoitteen päivittämiseksi voitaisiin tehdä paljon muuttamalla tulvaluukkujen käyttö keväällä ja syystulvien aikaan ohitusuomien kautta kulkevaksi. Kun tulva alkaa tulla, ylimääräinen vesi ohjattaisiin padon ohittavaan ohitusuomaan, joka on luonnonmukainen kivistä, sorasta ja kalliolohkareista rakennettu joen tapainen kaivinkoneella rakennettu pudas. Tai kalatiehen, joka on mitoitettu niin, että se voi niellä suuriakin virtauksia.

Tulvaluukkujen käyttämiseen täytyisi olla todellinen tarve, muutenhan tulvavesi menisi kalojen hyväksi! Nyt tulvaluukkujen käyttö ei palvele mitenkään tämän päivän luontaisia Kemijoen kaloja, kuten taimenta, harjusta, vaellussiikaa, ahventa, madetta ja haukea. Merelliset vaelluskalat hyötyisivät ohitusuomista, tottakai!

Kunhan jokiyhtiöt tunnustavat tosiasiat ja lopettavat 72 vuotta kestäneen ajanpeluun. Tällä hetkellä Kemijoki Oy valmistautuu vastustamaan uuden kalatalousvelvoitteen toimeenpanoa.

Miksi kirjolohi-istutukset jatkuvat, vaikka ihn-bakteeria on löydetty aina silloin tällöin juuri kirjolohikasvattamoista? Eikö se ole lohikaloille vaarallista? Toisaalta bakteerilla saadaan hyviä tuloksia tuoneet ylisiirrot tauolle ainakin hetkeksi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.