Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Miksi suo­jai­mia ei val­mis­te­ta Suo­mes­sa?

Covid-19-kriisi on paljastanut pienen maamme heikkouksia. Kotimaista terveysteknologian tuotantoa on lopetettu. Liian suuret hankintakokonaisuudet, keskitetty hankinta ja halpa hinta hankintakriteerinä sulkevat ensimmäisenä pois kotimaiset pk-yritykset. Tuntuu, että terveydenhuollon päätavoite on tuottaa säästöä. Tämä näkyy myös julkisissa hankinnoissa. Jos terveysteknologian hankintoja ohjaavat suuret volyymit ja halpa hinta, ei laadulla tai vastuullisuudella pysty kilpailemaan. Lisäksi hankintaa on keskitetty säästö- ja tehokkuussyistä.

Hyvä huono esimerkki on HUS-Hansel-jättikilpailutus keväältä. 50-60 miljoonan euron kilpailutuksessa yhdistettiin esimerkiksi terveydenhuollon puhdistusaineet ja desinfiointiaineet jätesäkkien ja luutien kanssa. Tätä ei ositettu. Desinfiointi- ja puhdistusaineita valmistavat, kotimaiset jäsenyrityksemme eivät voineet osallistua kilpailutukseen, luudat kun eivät ole terveysteknologiaa eikä jätesäkeillä ihmisten tuoteta terveyttä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi