Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ky­seen­alais­ta toi­min­taa yh­teis­met­säl­tä

Inarin yhteismetsän viime aikojen toiminta näyttäytyy kovana kostokampanjana poronhoitajia kohtaan, jotka eivät ole syypäitä siihen, ettei yhteismetsä kykene toimittamaan markkinoille vastuullisesti tuotettua puuta. Viimeisimpänä liikkeenä on heinien ruokintakielto alueella (LK 25.10.), mitä on tiedotteen voimin selostettu biodiversiteetin turvaamistoimenpiteenä. Tosiasiassa yhteismetsän toiminta on antanut viitettä siitä, että se vähät välittää luonnon monimuotoisuudesta, johon se nyt vetoaa. Yhteismetsä on hakannut sertifioinnissa määriteltyjä HCV-kohteita, jotka tulisi monimuotoisuuden säilyttämiseksi jättää hakkuiden ulkopuolelle.

Inarin yhteismetsän toiminta on ollut sen luontoista, että ihmettelen, tukevatko osakkaat sitä. He ovat varmaan ihmetelleet, miksi hoitokunta ei ole saanut myytyä konfliktivapaata ja vastuullista puuta markkinoille. Osakkaana kysynkin:

Onko päätös vaatia erotusaita purettavaksi vuoden päästä kosto siitä, etteivät poromiehet tehneet myötämielisiä lausuntoja sertifiointiin? Miksi yhteismetsä kieltäytyi alueidensa rauhoituksilta, vaikka kaksi rahoittajaa on tarjoutunut maksamaan siitä?

Yhteismetsä on väittänyt julkisuudessa 2 800 hehtaarin IFL-alueen arvoksi 7 miljoonaa euroa, vaikka kaikille avoimista metsävaratiedoista näkee, että arvo on ehkä puolet tuosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.