Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Päivittyvä koronaseuranta: Pal­ve­lu­ta­lo Näs­män­kiep­piin vie­rai­lu­kiel­to, Kit­ti­län Koi­vu­ko­dis­sa neljä uutta tar­tun­taa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kuntien ter­veys­kes­kuk­set tulee säi­lyt­tää

”Onko vaatimus tuplasairaalasta realistinen ja lopettaako se sote-riitelyn Lapissa. Todennäköisesti ei. Tilanteeseen sopii vanha sanonta: "minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Uusin sote-yritys on herättänyt muutakin hämmennystä, eikä ihme. Mitään takeita siitä, että uudistus hillitsee sote-kustannusten nousua ei ole. Maakunnille on tulossa vastuu sote-palvelujen järjestämisestä, muttei verotusoikeutta. Rahoituksesta päättää valtio. Sote-valta on siirtymässä kunnilta keskusmaakunnille sekä sosiaali- ja terveysministeriölle. Puheet maakuntien laajasta itsehallinnosta ovat osoittautumassa pelkiksi puheiksi. Yksityisille ja kolmannen sektorin tuottajille on varattu tässä pelissä rengin rooli (LK 23.9.)".

Pääkirjoitus kertoo kaiken oleellisen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, mitä merkitsisi, jos meille todella tulisi kaksi täyden palvelun keskussairaalaa. Rahaa on vain rajattu määrä. Jostain joudutaan karsimaan. Alkaisi syytä olla huolissaan joka kunnassa olevista terveyskeskuksista tai mikä niiden nimi tuleekaan olemaan. On varma, ettei joka kirkonkylässä ole nykymuotoista palvelua. Ei edes työaikana olevaa päivystystä. Viikonloppu- ja yöpäivystystä ei ole nykyisinkään.