kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kult­tuu­ri­ses­ti kes­tä­vää taitoa lumelle

Alakerta

Talvella 2019–2020 Lapissa rakennettiin kuusi mittavaa lumihotellia ravintoloineen, baareineen, kappeleineen ja aktiviteettitiloineen. Lisäksi toteutettiin erilaisia ohjelmapalvelukohteita lumesta ja jäästä. Rakennetut lumi- ja jääympäristöt elävöittävät matkailukohteita ja luovat uusia. Ne tuovat matkailuun myös uutta kulttuurista sisältöä, minkä avulla tavoitellaan uusia kohderyhmiä. Rakennuskohteet työllistävät lumirakennusyrittäjiä. Lapin lumi- ja jäärakentamisen voimin on toteutettu myös monia ulkomaisia kohteita.

Lappilaiset osaavat lumi- ja jääympäristöjen perusrakenteiden toteutuksen, mutta taiteellisen sisällön suunnittelijoista ja toteuttajista on ollut pulaa. Lapin kohteissa onkin työskennellyt ulkomaisia veistäjiä Itä-Euroopasta ja Kiinasta. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Taitoa lumelle-hanke (2018-2020) pyrki vastaamaan haasteeseen kouluttamalla lumi- ja jääveistäjiä työelämälähtöisesti yhteistyössä kolmen lumirakennusyrityksen kanssa.