Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kult­tuu­ri­ses­ti kes­tä­vää taitoa lumelle

Alakerta

Talvella 2019–2020 Lapissa rakennettiin kuusi mittavaa lumihotellia ravintoloineen, baareineen, kappeleineen ja aktiviteettitiloineen. Lisäksi toteutettiin erilaisia ohjelmapalvelukohteita lumesta ja jäästä. Rakennetut lumi- ja jääympäristöt elävöittävät matkailukohteita ja luovat uusia. Ne tuovat matkailuun myös uutta kulttuurista sisältöä, minkä avulla tavoitellaan uusia kohderyhmiä. Rakennuskohteet työllistävät lumirakennusyrittäjiä. Lapin lumi- ja jäärakentamisen voimin on toteutettu myös monia ulkomaisia kohteita.

Lappilaiset osaavat lumi- ja jääympäristöjen perusrakenteiden toteutuksen, mutta taiteellisen sisällön suunnittelijoista ja toteuttajista on ollut pulaa. Lapin kohteissa onkin työskennellyt ulkomaisia veistäjiä Itä-Euroopasta ja Kiinasta. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Taitoa lumelle-hanke (2018-2020) pyrki vastaamaan haasteeseen kouluttamalla lumi- ja jääveistäjiä työelämälähtöisesti yhteistyössä kolmen lumirakennusyrityksen kanssa.

Koulutettavat opiskelivat aluksi lumi- ja jääveiston suunnittelun perusteita. Turvallisuuskoulutuksen jälkeen he toimivat lumi- ja jääveistäjinä kaksi viikkoa. Tavoitteena oli kouluttaa erityisosaajia, jotka pystyvät toimimaan erilaisissa lumi- ja jäärakentamisen ympäristöissä ja työryhmissä huomioiden sisällöllisen suunnittelun, teknisen toteutuksen ja turvallisuuden.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi