Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Koi­ran­pis­sa ei kuulu pen­kil­le

Kirjoittaja muistuttaa, että koiria tulisi ohjata niin, etteivät ne tee tarpeitaan penkkien päälle.
Kirjoittaja muistuttaa, että koiria tulisi ohjata niin, etteivät ne tee tarpeitaan penkkien päälle.
Kuva: Timo Lappalainen

Miltä näyttää kotikaupunkimme Rovaniemi? Sitä katselen hiljalleen kävellen tai istuskellen puistojen penkeillä jokirannoilla ja puistoalueilla. Rantareitti on erittäin suosittu – sitä pitkin on mukava ja rentouttavaa tallustella. Jokien rannat ovat myös turistien suosimat ulkoilupaikat!

Talvi ja puhdas lumi paljastaa epäkohdan ulkoilureitin varrella. Lemmikkien ulkoiluttajat valitettavasti on nyt unohtaneet, kenen vastuulla on se mihin paikkaan lemmikki tarpeensa tekee. Jokivarren kävelyreitillä näyttää päätöksentekijä olevan koira – ei koiran omistaja!

Erityisen suosittuja koiran pissapaikkoja näyttää olevan reitin varrella olevat penkit ja niiden ympäristöt. Olisi erittäin toivottavaa, että myös koiran omistaja asettuisi iäkkään liikkujan tai liikuntarajoitteisen asemaan. Tarve levähtämiseen tai muuten vain istahtaa ihailemaan maisemia voi olla syy penkin käytölle. Mutta eipä kehtaa penkille istahtaa, kun se on keltaisen nesteen päällystämä ja ympäröimä.

Tällä kirjoituksella en halua mitenkään kritisoida koiran omistamista. Koira on erittäin hyvä lemmikki ja itsekin koirista tykkään. Sitä kritisoin, että koiraa tulisi hallita ja ohjata, ei suinkaan niin, että koira hallitsee ja ohjaa omistajaansa.

Rantareitillä on paljon puustoa, pensaita ja lumipalteita, joille voi koiransa ohjata tekemään tarpeensa. Näinhän se on: kun yksi koira tekee tarpeensa johonkin – siihen alkavat tehdä toisetkin. Ole sinä se ensimmäinen ja estä koirasi pissaamasta puiston penkille ja sen ympäristöön! Kiitos!

Timo LappalainenYmpäristölautakunnan jäsen