Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Linnan juhlat: Kättely on par­hail­laan käyn­nis­sä, en­sim­mäi­se­nä vuo­ros­sa oli Eli­sa­beth Rehn

Linnan juhlat: Tuomas Aslak Juuson isoi­soi­sä oli en­sim­mäi­nen Linnan juhliin kut­sut­tu saa­me­lai­nen

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kiitos hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­ses­ta

Suomessa tehtiin historiallinen päätös, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi mietintönsä vanhuspalvelulaista. Valiokunta esittää lakisääteistä henkilöstömitoitusta (0,7) porrastetusti. Laki astuisi voimaan lokakuussa 2020 ja siirtymäaika on 1.4. 2023 asti. Tehostetussa palvelutalossa ja muussa ympärivuorokautisessa hoidossa mitoituksen pitää täyttyä aina.

Sitovaa mitoitusta on haluttu jo monta vuotta, mutta aina se on karahtanut johonkin, yleensä rahaan. Onneksi järki voitti ja rahaa löytyy. Perustuslakivaliokunta on vaatinut siirtymäsäännöksen selkiyttämistä, jotta rahoitus kunnille sekä henkilöstön saatavuus voidaan turvata. Valiokunta esittää lain voimaantulon siirtämistä elokuusta lokakuuhun.

Henkilöstömitoituksessa ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä otetaan lain voimaan tultua huomioon vain välitöntä asiakastyötä tekevät työntekijät. Tällä on merkittävä vaikutus palvelun laatuun sekä työntekijöiden työn keskittymiseen paremmin ammattitaitoa ja koulutusta vastaavaksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää, että lain voimaantullessa 1.10.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.