kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Hy­vin­voin­ti työl­li­syys­po­li­tii­kan kovaa ydintä

Rovaniemen vihreä valtuustoryhmä jätti edellisessä valtuuston kokouksessa aloitteen mielenterveysavun lisäämisestä. Esitimme, että kaupungissa selvitetään mahdollisuus sekä avoimeen mielenterveysklinikkaan eli kynnyksettömään pääsyyn mielenterveyspalveluihin että mielenterveyden ensiapukurssin tuomisesta kouluihin.

Helsingissä avoin mielenterveysklinikka on jo käytössä ja siitä on saatu hyviä tuloksia. Ehdotukset ovat tietenkin vain ensiaskeleita parempaan mielenterveysapuun. Tärkeää olisi myös esimerkiksi vahvistaa moniammatillista mielenterveystyötä lisäämällä psykologeja terveysasemille, kehittää mahdollisuutta etäpalveluihin ja lisätä kokemusasiantuntijoiden kuulemista hoitoprosessien kehittämisessä.

Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö ei pelkästään ole keino välttyä inhimilliseltä kärsimykseltä, vaan myös kalliilta sekä raskailta hoidoilta. Mielenterveyden häiriöt ovat nousseet suurimmaksi syyksi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle ja koronan myötä tilanne voi pahentua entisestään. Siksi on panostettava työhyvinvointiin ja muun muassa omaisten tukemiseen osana julkista perusterveydenhoitoa. Mielenrauhaa saa myös lähiluonnosta, joten luonnon monimuotoisuuden suojelu on myös mielenterveysteko.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi