Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Hoi­va­ko­te­ja pitää valvoa – Ro­va­nie­mel­lä­kin

Kirjoittajan mielestä on epäkunnioittavaa, jos vanhusten hoivaa ei valvota. Arkistokuva.
Kirjoittajan mielestä on epäkunnioittavaa, jos vanhusten hoivaa ei valvota. Arkistokuva.
Kuva: Tiina Wallin

Yle uutisoi 10.8. MOT:n tekemän selvityksen kunnallisten hoivakotien valvonnasta. Selvityksessä käy ilmi, että Rovaniemellä ei ole tehty tarkastuksia kaupungin omiin hoivakoteihin lainkaan tai ainakaan niistä ei ole dokumentteja.

Syyksi kerrotaan, että tarkastuksiin ei ole rahaa. Uskomatonta, kun samaan aikaan kaupungilla on ollut varaa laittaa miljoonia euroja rahaa Alvar Aallon suunnittelemien kiinteistöjen ostoon kaupungin keskustasta.

Tarkastukset eivät voi maksaa niin paljoa, eitteikö rahaa niihin löytyisi.

Rovaniemellä, kuten valitettavan monessa muussakin kaupungissa, on tuudittauduttu siihen uskoon, että omiin hoivakoteihin ei tarkastuksia tarvitse tehdä, koska kaikki on hyvin.

Mielestäni se on välinpitämättömyyttä. Valviran mukaan laista ei löydy perustetta sille, että yksityisiä ja kunnallisia hoivakoteja pitäsi valvoa eri tavalla. Suurin osa kunnista luottaa lain määräämään omavalvontaan, mutta se ei riitä.

Koko maassa otetaan käyttöön niin sanottu RAI, Resident Assessment Instrument. Se on hoivakodin asukkaan vointia mittaava järjestelmä. Siinä asiakas osallistuu itse hoidon tarpeen, suunnittelun ja toteutuksen arviointiin. Asiakkaan terveydentila saattaa vaikuttaa tähän arviointiin.

Tarkoitus on varmasti hyvä, mutta jos henkilöstöresursseja ei ole riittävästi, jää arviointi puolitiehen, sillä RAI on työläs ja aikaa vievä. Tämäkään arviointi ei takaa sitä, että hoivakodissa kaikki olisi hyvin.

Toivottavasti Rovaniemen kaupungissa aletaan toteuttaa omien hoivakotien valvontaa ja tarkastuksia mahdollisimman pian. Sillä osoitetaan välittämistä vanhuksista, jotka niissä joutuvat asumaan.

Liisa Helin

"Rovaniemellä, kuten valitettavan monessa muussakin kaupungissa, on tuudittauduttu siihen uskoon, että omiin hoivakoteihin ei tarkastuksia tarvitse tehdä, koska kaikki on hyvin."