Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Elä­män­kat­so­mus­tie­to avat­ta­va kai­kil­le

Taloustutkimuksen puhelinhaastattelussa 76 prosenttia suomalaisista kannatti (2017) elämänkatsomustiedon avaamista kaikille. 8-vuotias Lenni muotoilikin (HS 8.9.) keskeisen kysymyksen: Miksi kirkkoon kuuluva lapsi ei saa valita koulussa oppiaineeksi elämänkatsomustietoa? Kysymys on tärkeä. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon kuulumaton oppilas saa vapaasti valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon. Kirkkoon kuuluville nykylainsäädäntö ei suo vastaavaa valinnanvapautta.

Elämänkatsomustieto on sellaisenaan kaikille sopiva, oppilaslähtöinen, monitieteinen ja ilmiöpohjainen oppiaine, jossa pohditaan perusteellisesti muun muassa hyvään elämää ja erilaisia identiteettejä, ihmisoikeuksia, katsomuksia, uskontoja, alakulttuureja, taiteita, tieteitä sekä medioita.

Elämänkatsomustiedon avaaminen kaikille parantaisi oppilaiden ja opiskelijoiden yhdenvertaisuutta. Lapsiasiavaltuutettu piti helmikuun 2018 kertomuksessaan eduskunnalle nykysääntelyä yhdenvertaisuutta loukkaavana ja lapsen oikeuksien vastaisena.

Kirjoittaja on väitöskirjatutkija ja lukion opettaja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.