Lo­li­ta-tyy­li ku­kois­taa Po­ro-Suo­mes­sa­kin

Tyllejä ja teekutsuja -näyttely esittelee japanilaisen katumuodin estetiikkaa.

Lolita-tyyli hakee inspiraatiota viktoriaanisen ajan muodista sekä rokokoosta. Omia asukokonaisuuksiaan esittelevät Essi Palojärvi (vas), Terhi Seppänen ja Nita Saarenpää.
Lolita-tyyli hakee inspiraatiota viktoriaanisen ajan muodista sekä rokokoosta. Omia asukokonaisuuksiaan esittelevät Essi Palojärvi (vas), Terhi Seppänen ja Nita Saarenpää.
Kuva: Poro-Suomen lolitat

Tyllejä ja teekutsuja -näyttely on Pohjois-Suomen japanilaisen katumuodin harrastajayhteisön Poro-Suomen lolitojen visuaalinen esittelymatka etenkin japanilaiseen lolita-katumuotityyliin. Näyttely on esillä Lapin yliopiston Hämärä-galleriassa.

– Lolita-tyyli on 80-luvulla alkanut japanilainen vastakulttuurityyli, joka on sitten vähitellen kehittyny nykyiseen muotoonsa. Nykyään se on jo suositumpaa länsimaissa kuin Japanissa, kertoo Poro-Suomen lolitojen jäsen Katja Ronkainen.

"Lolita-tyyli on 80-luvulla alkanut japanilainen vastakulttuurityyli, joka on sitten vähitellen kehittyny nykyiseen muotoonsa. Nykyään se on jo suositumpaa länsimaissa kuin Japanissa."
Katja Ronkainen
Poro-Suomen lolitat

Inspiraatiota historiasta

Lolita-tyylin inspiraatioina toimii viktoriaanisen ajan muoti sekä rokokoo. Tyylille tyypillistä on muhkeahelmaiset röyhelöhameet, pitsi ja asujen kerroksellisuus, joista muodostuu yhdessä huolellisesti mietittyjä esteettisia asukokonaisuuksia.

Näyttelyssä on esillä pukutaidetta, valokuvia, videoteos ja korutaidetta. Näyttelyyn on koottu useita pohjoissuomalaisten lolitaharrastajien itse suunnittelmia ja toteuttamia asukokonaisuuksia, joissa voi nähdä erilaisia tyylisuuntauksia.

– Itseäni tässä tyylissä kiehtoo sen esteettisyys. Lisäksi se on myös itse ilmaisua, joka on tärkeä osa harrastusta, kertoo Ronkainen.

Näyttelyssä on esillä myös lolita-tyylin alatyylejä esittelevä informatiivinen näyttelyosuus, joka koostuu japanilaisista valmisvaatteista. Nämä informatiiviset näyttelyosuudet on esitelty erillään pohjoissuomalaisten harrastajien suunnittelemista asukokonaisuuksista.

Yhteisöllisyys luo turvaa

Näyttely esittelee myös Pohjois-Suomen japanilaisen katumuodin harrastajayhteisön toimintaa ja jäsenien taidetta.

Harrastajayhteisöllä on tärkeä rooli harrastuksen mielekkyydessä.

– Pukeutuminen on hauskempaa yhteisöllisesti ja se tuo myös turvaa. Henkilökohtaisesti yhteisö tuo minulle rohkeutta pukeutua omaan tyyliini, sanoo Ronkainen.

Poro-Suomen lolitat kokoontuu useita kertoja vuodessa Rovaniemellä, Torniossa ja Oulussa.

– Harrastajayhteisö on kaikille avoin. Meitä yhdistää kiinnostus japanilaiseen katumuotiin.

Tylliä ja teekutsuja -katumuotinäyttely galleria Hämärässä 12.11. asti. Lapin yliopiston F-talo, Yliopistonkatu 8. Avoinna: ma–pe 8–20, la 9–16.