Kun Ounasjoen suojelusta ja Vuotoksen tekojärvihankkeen luopumisesta päätettiin, olosuhteet Suomessa ovat sen jälkeen muuttuneet radikaalisti. On syttynyt Ukrainan sota ja siitä osin johtuva energiapula sekä arvioitua nopeampi ilmastonmuutos. Ne yhdessä ovat muuttaneet elinolosuhteita rajusti, joten silloiset, lainvoiman saaneet päätökset voidaan ja pitää purkaa.
Kysymyksessä on lähinnä laki Ounasjoen suojelusta ja Vuotoksen tekojärvihankkeen hylkäämisestä. Tuskinpa silloisen Ounasjoen suojeluhankkeen vetäjänä ollut Hannele Pokkakaan enää liputtaisi Ounasjoen suojelun puolesta kovinkaan innokkaasti.
Suomen energiapulan kipein asia on riittävän säätöenergian saaminen. Sitä ei saa ydinvoimalla, eikä tuulimyllyillä puhumattakaan auringosta. Ainoa säätöenergian tuottaja on vesivoima ja paikalliset turvevoimalat.
Nyt kun fossiilisten polttoaineiden käyttö loppuu, eikä Venäjältä ole enää säätöenergiaa saatavissa, on selviö, ettei sellaista säätöenergiavarastoa jätetä käyttämättä tunnearvojen perusteella.