Mainos

Levin maail­man­cu­pin va­paa­eh­toisil­ta vaa­di­taan roh­keut­ta rin­tee­seen

Kun alppihiihtotähti syöksyy Levi Black rinteessä porttien välistä, alkaa heti laskijan jälkeen kuhina rinteessä ja porteilla. Kilpailun aikana rinteessä on noin 170 henkilöä varmistamassa kisaradan kunnosta sekä turvallisuudesta.

Levin maailmancupin vapaaehtoiset tekevät kovaa työtä upeissa maisemissa.
Levin maailmancupin vapaaehtoiset tekevät kovaa työtä upeissa maisemissa.
Kuva: Elias Koli

Tehtävä voi kuulostaa helpolta, mutta koska rinne saattaa olla yhtä liukas ja kova, kuin jääpala, tehtäviin valitaan vain ne, joilla on hyvä suksen käsittely taito. Osa tehtävistä vaatii rohkeutta.

Suurin osa kisaradalla työskentelevistä ovat vapaaehtoisia. He ovat hiihdonopettajia, Levin, Rukan ja Tahkon alppikoulun oppilaita, mutta myös alppihiihtoseuroista kuten Levi Ski Clubista sekä Rovaniemen Santa Claus Ski Teamista.

– Pyrimme saamaan radalle mahdollisimman suuria ryhmiä vapaaehtoisiksi. Heillä tulee olla lajituntemusta sekä hyvä suksen käsittely. Otamme myös välillä yksittäisiä vapaaehtoisia, mutta sellaisia, jotka joko minä tunnen tai he tulevat jonkun suosituksesta. Minun pitää tietää ja tuntea kaikki, koska jaan heille tehtävät rinteessä, kertoo Levin maailmancupin apulaiskilpailujohtaja Jukka Markkanen.

Levi Blackin kisarinteessä työskentelee 170 henkilöä, joista suurin osa on vapaaehtoisia.
Levi Blackin kisarinteessä työskentelee 170 henkilöä, joista suurin osa on vapaaehtoisia.
Kuva: PTB Creative

Vastuut ja tehtävät on jaettu kisarinteessä tarkasti

Kisarata on jaettu yhteentoista sektoriin ja jokaisella sektorilla on oma sektorivastaava. Tämä henkilö vastaa alueestaan kokonaisuudessaan, että se on aina priimakunnossa seuraavaa laskijaa varten. Aikaa ei ole paljon käytettävissä, joten tekeminen on hyvin suunniteltua.

Jokaisella sektorilla on porttihuollosta vastaavat henkilöt, eli jokaisella kepillä on oma niin sanottu porttivahti. Yhteensä porttivahteja kisaradalla on 65 henkeä. He kolaavat lunta pois radalta, tarkistavat, että kepit ovat hyvin kiinni ja ettei radalla ole ketään häiritsemässä kisaa.

Rinteessä on myös 10 porttituomaria, jotka katsovat, että laskijan sukset menevät oikealta puolen porttia. Porttituomareilla on porttituomarikoulutus ja he ovat alppikoululaisia tai alan harrastajia, sillä lajituntemus on myös tässä tehtävässä tärkeä. Porttituomareiden lisäksi toiset tuomarit alhaalla maalin luona seuraavat TV-kameroiden kautta, että laskija kiertää portit oikein.

Vapaaehtoiset huolehtivat siitäkin, että Levi Blackin maalialueella kaikki on valmista kilpailijoita varten.
Vapaaehtoiset huolehtivat siitäkin, että Levi Blackin maalialueella kaikki on valmista kilpailijoita varten.
Kuva: PTB Creative

Vaativin tehtävä rinteessä – lanaajat

Korkein taitovaatimus rinteessä työskenteleville vapaaehtoisille on lanaajilla. Heitä on yhteensä 40 ja he ovat hiihdonopettajia sekä alppikoululaisia. Tämä ryhmä lanaa suksillaan rinnettä non-stoppina.

He lähtevät ylhäältä laskijan mentyä ja lanaavat siihen kohtaan, kun ehtivät, pysähtyvät rinteen sivulle, odottavat, että uusi laskija ohittaa heidät ja jatkavat taas lanaamista alaspäin. Välillä heidän pitää mennä kovaa vauhtia lanaten, jolloin omat taidot pitää olla timanttia sekä suksien kantit hyvässä terässä.

– Lanaajilla on vaativin homma koko rinnetyöskentelyssä. Rinne voi olla hyvinkin jäinen ja tehtävä vaatii rohkeutta ja taitavaa suksen käsittelyä. Osalla on timanttiviila mukana taskussa ja sillä teroitetaan suksien kantteja Gondoli-hississä takaisin ylös mennessä. Pahimmissa keleissä lanaaminen on jopa vaarallista, joten tällöin sitä ei edes tehdä, kertoo Markkanen.

Rinteessä työskentelee myös rinne-ensiapu; lääkäreitä, ensihoitajia ja palomiehiä. He ovat rinteessä valmiudessa suksilla ja pulkan kanssa. Jos joku kaatuu rinteessä, hän saa välittömästi apua ja henkilö saadaan turvallisesti pois rinteestä.

Rinnetehtävissä toimii myös nopean toiminnan joukot, ”extrat”. Heillä ei ole tarkkaa tehtävää tai positiota, vaan he reagoivat eteen tuleviin asioihin nopeasti. Tällaisia tehtäviä on muun muassa rinteen uudelleen jäädytykset ja radan maalaus, jos näkyvyys on huono.

Mikaela Schiffrinin taidonnäyte Levin maailmancupissa vuodelta 2022.
Mikaela Schiffrinin taidonnäyte Levin maailmancupissa vuodelta 2022.
Kuva: Elias Koli

Levin maailmancupin yhteistyökumppanit näkyvät katsojille niin paikan päällä kuin TV:n välityksellä. Banderolliryhmä pitää huolen, että mainokset ovat oikein sijoiteltuna rinteessä ja siirtelevät niitä radan muuttuessa. Vapaaehtoisia on myös kisan lähdössä, maalialueella, ajanotossa sekä kisatoimistossa.

Audi FIS Alpine Ski World Cup Levi 2023

Ohjelma:

PERJANTAI 10.11.

14:30                 Kids Race Levin eturinteillä

18:30                 Maailmancupin avajaiset ja lasten kisan palkintojenjako Zero Pointilla

23:30                 Maailmancupin parhaat juhlat Hullu Poro Areenalla
                          – Esiintyjänä Reino Nordin


LAUANTAI 11.11.

10:00                 Kisa-alue, Lapland Avenue ja After Ski aukeavat

11:00                Naisten pujottelun ensimmäinen kierros

14:00               Naisten pujottelun toinen kierros

n. 15:45             Naisten pujottelun palkintojenjako maalialueella heti kilpailun jälkeen

18:00                 Tapahtuma-alue ja After Ski sulkeutuvat

19:00                 VIP-illallinen Hullu Poro Areenalla

23:30                 Maailmancupin parhaat juhlat Hullu Poro Areenalla
                          – Esiintyjänä Pete Parkkonen


SUNNUNTAI 12.11.

10:00                 Kisa-alue ja Lapland Avenue aukeavat

11:15                 Naisten pujottelun ensimmäinen kierros  

14:15                Naisten pujottelun toinen kierros 

n. 15:45             Naisten pujottelun palkintojenjako maalialueella heti kilpailun jälkeen

16:00                 Tapahtuma-alue sulkeutuu


OSTA LIPUT lippu.fi:stä

TARVITSETKO APUA MAJOITUSVARAUKSESSA?

Ota yhteyttä paikallisiin majoitus- ja ryhmämyynnin ammattilaisiin! Tavoitat meidät sähköpostitse sales@visitlevi.fi ja puhelimitse 016 639 3370.

Tai varaa helposti netistä, matkakauppamme avoinna 24/7