Kolumni

Lauantaivieras: Taiteen kautta voi avautua uusia ovia myös pandemian keskellä

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Niina Oinas. Hän on soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija, joka soveltaa arjessaan kaikkia mahdollisia keinoja kolmen lapsen äitinä pärjätäkseen.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Niina Oinas. Hän on soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija, joka soveltaa arjessaan kaikkia mahdollisia keinoja kolmen lapsen äitinä pärjätäkseen.
"Saatat löytää itsestäsi upeita uusia voimavaroja ja kenties huomaat, että aistisi avautuvat uudella tavalla myös niissä vanhoissa, tutummissa ympäristöissä."

Tasan vuoden päivät on kulunut siitä, kun maailman terveysjärjestö WHO julkaisi laajan raportin taidetoiminnan ja terveysvaikutusten yhteydestä. Vuodesta 1948 asti WHO on määritellyt terveyden fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena hyvinvointina. Viime syksynä koostettu kansainvälisten tutkimustulosten raportti tuntuikin monella saralla toimivan viimeisenä sysäyksenä taiteen roolin uudenlaiseen ymmärrykseen.

Hihkuin innosta tietenkin! Taide alettiin ymmärtää vahvana yhteiskunnallisena voimavarana. Laajasti yli perinteisten ammattialojen nähtiin, että taiteella ja kulttuurilla on merkittävä rooli ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, hoidossa ja elämän sisällössä ylipäänsä.

Sittemmin WHO on ollut otsikoissa pääasiassa covid-19 viestinnän ansiosta. Taiteen ja kulttuurin kokeminen on meille kaikille haastavampaa tässä erikoisessa ajassa.

Itse olen työskennellyt viime vuodet yhteisöllisen taiteen kentällä, vieden taidetoimintaa esimerkiksi rovaniemeläisiin palvelukoteihin, hoitolaitoksiin ja syrjäkyliin. Paikkoihin, jotka on perinteisesti nähty taiteen saavutettavuuden näkökulmasta haastaviksi. Vastaanotto on ollut lähestulkoon aina ilahtunutta; olen päässyt tekemään visuaalista taidetta yhteisellä innostuksella niin lasten, erityisnuorten kuin ikäihmistenkin kanssa.

Fyysisesti rajoittuneissa ympäristöissä taiteen kautta on avautunut ovia äärettömiin, mielikuvituksen rikastamiin uusien mahdollisuuksien maailmoihin. Ihania kohtaamisia on syntynyt niin 7-vuotiaan surumielen kuin 98-vuotiaan dementiapotilaankin kanssa. Ja kaikki todellakin osaavat, kunhan antavat uteliaisuuden viedä voiton ennakkoluuloiltaan!

"Fyysisesti rajoittuneissa ympäristöissä taiteen kautta on avautunut ovia äärettömiin, mielikuvituksen rikastamiin uusien mahdollisuuksien maailmoihin."

Pandemian myötä olemme kaikki enemmän tai vähemmän rajoitettuja ympäristöjemme suhteen. Kaipaamme kenties enemmän kuin koskaan arkeemme uudenlaisia keinoja ajatusten ja tunteiden käsittelyyn epävarmuutta uhkuvassa ajassamme. Taiteen kautta näitä keinoja voi löytää.

Ohjatut patsaskävelyt, teatterinäytökset, striimatut esitykset, hyvä elokuva tai uudelleen viritelty maalausharrastus ovat enemmän kuin tervetulleita hengähdyshetkiä mielen hyvinvoinnille.

Mikä tahansa taidemuoto sinua puhutteleekin, rohkaisen tutustumaan lähemmin, vaikka se tuntuisi aluksi täysin vieraalta alueelta. Saatat löytää itsestäsi upeita uusia voimavaroja ja kenties huomaat, että aistisi avautuvat uudella tavalla myös niissä vanhoissa, tutummissa ympäristöissä.

Ja varoituksen sananen vielä ennen kuin suuntaat taiteilijatarvikekaupoille; taide saattaa aiheuttaa myös riippuvuutta!