Kolumni

Lauantaivieras: Nuoren kannattaa kokeilla myös vähemmän mielenkiintoisia töitä – kaikki kokemus on myöhemmin arvokasta

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Jaana Vento. Hän työskentelee tällä hetkellä Rovaniemen kaupungin työllisyyspalveluissa.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Jaana Vento. Hän työskentelee tällä hetkellä Rovaniemen kaupungin työllisyyspalveluissa.

Kesätöiden haku on parhaillaan käynnissä. Nuoresta asia saattaa tuntua ehkä vielä kaukaiselta, mutta moniin kesätyöpaikkoihin päättyy hakuaika jo näinä päivinä.

Vanhemmillakin ihmisillä on monesti vaikeuksia paneutua asiaan, joka on vasta jossain tulevaisuudessa. Kuitenkin nyt pitäisi toimia, ettei jää kesällä nuolemaan näppejään.

Rovaniemen kaupunki on mukana Eka kesäduuni -kampanjassa. Sen tavoitteena on saada mahdollisimman monet peruskoulun päättävät kesätöihin. Nuoria kannustetaan hakemaan aktiivisesti kesätöitä ja yrityksiä puolestaan palkkaamaan näitä ysejä.

On tutkittu, että mitä aiemmin nuori saa ensimmäiset kokemuksensa työelämästä, sitä positiivisempi vaikutus sillä on hänen myöhempään työelämäpolkuunsa. Tämä kuulostaa loogiselta.

Peruskoulun päättävä nuori ei ole vielä vahvasti suuntautunut tiettyyn ammattialaan. Hänelle maailma on vielä avoin ja hän voi helpommin lähteä kesätyöhön alalle kuin alalle. Hän saa sitä kautta arvokasta työkokemusta ja maailmankuva avartuu.

Ehkä myös arvostus erilaisia työtehtäviä kohtaan kasvaa, kun on itse päässyt kokeilemaan, mitä ne vaativat.

Ammatillisesta oppilaitoksesta valmistunut puolestaan hakeutuu pääsääntöisesti vain oman alansa töihin, jolloin tehtävien kirjo kapenee huomattavasti. Kokemukseni perusteella ihminen muuttuu iän myötä urautuneemmaksi, ja ihan reilusti aikuisella saattaa olla jo melko korkea kynnys lähteä kokeilemaan jotain ihan muuta työtä kuin mitä on aina tehnyt.

"Ehkä myös arvostus erilaisia työtehtäviä kohtaan kasvaa, kun on itse päässyt kokeilemaan, mitä ne vaativat."

Itse en aikoinaan nuorena ollut kesätöissä. Vietimme kesät perheen kanssa mökillä ja siellä kyllä riitti tekemistä; rikkaruohojen kitkemistä kasvimaalta, saunan lämmitystä, marjojen poimimista, ruuanlaittoa, pikkuveljen kaitsemista ja niin edelleen. Mutta palkkaa siitä ei maksettu eikä siinä tarvinnut kohdata ulkopuolisia haasteitakaan, vaan sitä tehtiin tutussa kotipiirissä.

Luokkatovereistani monet olivat kesätöissä, esimerkiksi hautausmaalla puutarhatöissä tai jäätelökioskissa myyjänä. Jälkeenpäin ajatellen jäin ehkä paitsi arvokkaasta opista. Silloin olisi ollut erinomainen tilaisuus tutustua erilaisiin ammattialoihin.

Haluankin kannustaa nuoria, niin peruskoulun päättäviä kuin kaikkia muitakin, etsimään rohkeasti erilaisia kesätöitä. Se, että on kokeillut myös niitä vähemmän mielenkiintoisia töitä, osoittaa, että henkilö on ahkera ja työtäpelkäämätön ja valmis monenlaisiin haasteisiin.