Lauan­tain uu­tis­koos­te: STM:n ohjeet suo­jai­mien käy­tös­tä ko­ti­hoi­dos­sa muut­tu­mas­sa mää­räyk­sik­si, maail­mas­sa yli 2,25 mil­joo­naa ko­ro­na­tar­tun­taa, THL:n tie­dos­sa olevia ko­ro­na­kuo­le­mia Suo­mes­sa 90, Suo­mes­sa tar­tun­to­ja on 3  681

18.43 STM:n ohjeet suo­jai­mien käy­tös­tä ko­ti­hoi­dos­sa muut­tu­mas­sa mää­räyk­sik­si

Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee tekevänsä päätöksen, jolla työntekijöitä velvoitettaisiin käyttämään suojaimia kotihoidossa ja sosiaalihuollon asumispalveluyksiköissä. Velvoitteet koskisivat myös vaikeavammaisille henkilöille annettavaa henkilökohtaista apua.

Päätöksen tarkoituksena olisi varmistaa, että sosiaalihuollossa käytetään suojaimia yhdenmukaisesti ja suojataan asiakkaita, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan takia.

https://www.lapinkansa.fi/stmn-ohjeet-suojaimien-kaytosta-kotihoidossa-muutt/795131

15.37 Maail­mas­sa yli 2,25 mil­joo­naa ko­ro­na­tar­tun­taa

Uutistoimisto AFP:n seurannan mukaan maailmassa on varmistettu jo yli 2,25 miljoonaa koronavirustartuntaa. Testauksen puutteiden takia todellinen luku on suurempi.

Noin puolet maailman tautitapauksista on todettu Euroopassa. Espanja, joka on yksi pahiten kärsineistä maista, ilmoitti lauantaina, että varmistettuja kuolemantapauksia on yli 20 000. Viime vuorokauden aikana Espanjassa todettiin 565 uutta kuolemantapausta. Tartuntoja on todettu yli 190 000.

https://www.lapinkansa.fi/afp-maailmassa-yli-225-miljoonaa-koronatartuntaa-e/794797

15.35 Jää­kiek­ko­le­gen­da Börje Salming sai ko­ro­na­vi­ruk­seen viit­taa­via oireita

Ruotsalainen jääkiekkosuuruus Börje Salming, 69, joutui viime kuussa sairaalaan saatuaan koronavirukseen viittaavia oireita.

– Se oli pelottavaa. Minulla oli hengitysvaikeuksia. En pystynyt ajoittain hengittämään. Vapisin ja vapisin. Se oli kauheaa, Salming kertoi NHL:n verkkosivuilla.

Salmingin mukaan hänen oireensa puhkesivat hieman ennen kuin koronaviruspandemia äityi Ruotsissa pahaksi. Ex-tähtipelaajalle ei tehty sairaalassa koronavirustestiä.

https://www.lapinkansa.fi/jaakiekkolegenda-borje-salming-sai-koronavirukseen/794726

14.12 THL:n tie­dos­sa olevia ko­ro­na­kuo­le­mia Suo­mes­sa 90

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedossa olevia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on nyt Suomessa 90. Lukema on noussut eilisestä perjantaista kahdeksalla ihmisellä.

Tehohoidossa on THL:n tietojen mukaan 70 potilasta.

https://www.lapinkansa.fi/thln-tiedossa-olevia-koronakuolemia-suomessa-90-te/794661

13.51 Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kolme uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin lauantaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan vahvistettuja tartuntoja on nyt 88.

https://www.lapinkansa.fi/lapin-sairaanhoitopiirissa-kolme-uutta-koronavirus/794657

13.37 THL: Suo­mes­sa 3  681 var­mis­tet­tua ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Suomessa on nyt varmistettu 3 681 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia tartuntoja on eilen perjantaina kerrottuihin tietoihin lisäystä 192 tartuntaa.

THL:n tiedossa olevien kuolemantapausten määrä on Suomessa 82.

https://www.lapinkansa.fi/thl-suomessa-3-681-varmistettua-koronavirustartunt/794592

12.57 HUSin yli­lää­kä­ri: Suo­mes­sa ko­ro­na­kuol­lei­suus voi nousta Ruotsin lu­kui­hin

Suomessa koronakuolleisuus saattaa nousta samaan kuin Ruotsissa. Näin arvioi HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

– Pidän sitä hyvin mahdollisena. En toivottavana, mutta mahdollisena, sanoi Järvinen Ylen haastattelussa lauantaiaamuna.

– Aika lailla kuolleiden määrään vaikuttaa se, miten me pystymme suojaamaan meidän iäkkäitämme.

Ruotsissa koronaan oli kuollut perjantaina 1400 ihmistä, kun Suomessa kuolemia oli raportoitu 82. Ruotsin väkiluku on noin kaksi kertaa suurempi kuin Suomessa.

Myös tartunnan saaneita on suhteessa paljon enemmän kuin Suomessa.

https://www.lapinkansa.fi/husin-ylilaakari-suomessa-koronakuolleisuus-voi-no/794560

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan kaikki tiedot viittaavat toistaiseksi siihen, että suurin riski saada virus liittyy ajan viettämiseen suurissa ihmisjoukoissa.
THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan kaikki tiedot viittaavat toistaiseksi siihen, että suurin riski saada virus liittyy ajan viettämiseen suurissa ihmisjoukoissa.

11.47 Ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nat Suo­mes­sa liit­ty­vät THL:n mukaan usein jouk­ko­ko­koon­tu­mi­siin

Useat koronavirustartunnat Suomessa liittyvät massatapahtumiin, joissa altistuminen on ollut pidempiaikaista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen STT:lle.

Toistaiseksi kovin tarkkaa tai luotettavaa tietoa siitä, kuinka pitkän altistumisajan virus vaatii, ei ole.

https://www.lapinkansa.fi/koronavirustartunnat-suomessa-liittyvat-thln-mukaa/794442

11.15 Te­ho-osas­toil­la on koottu ko­ro­na­tii­me­jä kuin fu­tis­jouk­kuei­ta

Koronaepidemian pelätään leviävän muualle Suomeen, kun Uudenmaan liikkumisrajoitukset purettiin. Tehohoitopaikkojen määrä on tähän asti riittänyt hyvin, sillä sairaalahoitoon joutuneiden määrä on ollut pienempi kuin etukäteen luultiin. Tautihuipun ennustetaan olevan vielä edessä.

Selvitimme, kuinka paljon ja millaisia ammattilaisia koronapotilaan tehohoito sitoo ja miksi suojavarusteita tarvitaan niin paljon.

https://www.lapinkansa.fi/teho-osastoilla-on-koottu-koronatiimeja-kuin-futis/789903

10.52 Suomi jäi ulos EU:n suu­ris­ta suo­ja­va­rus­te­han­kin­nois­ta

Ilta-Sanomien mukaan Suomi ei päässyt mukaan EU:n yhteisiin tarjouspyyntöihin suurista suojavarustehankinnoista. Lehden mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) kesti yli kuukauden, kunnes ministeriö alkoi ripeästi valmistella Suomen liittymistä EU:n yhteiseen hankintamekanismiin.

Suomi liittyi hankintamekanismiin mukaan 27. maaliskuuta viimeisenä EU maana, mutta siinä vaiheessa Suomi ei päässyt enää mukaan EU:n neljään jättimäiseen suojavarustehankintaan.

https://www.lapinkansa.fi/is-suomi-jai-ulos-eun-suurista-suojavarustehankinn/794390

Kanadan poliisi tutkii järkyttävää tapahtumaa, jossa 31 vanhusta kuoli, kun hoitokodin henkilökunta jätti heidät oman onnensa nojaan koronatartunnan pelossa.
Kanadan poliisi tutkii järkyttävää tapahtumaa, jossa 31 vanhusta kuoli, kun hoitokodin henkilökunta jätti heidät oman onnensa nojaan koronatartunnan pelossa.
Kuva: ANDRE PICHETTE

10.41 Henkilökunta pakeni hoivakodista koronatartunnan pelossa ja jätti 130 asukasta heitteille Kanadassa

Henkilökunta hylkäsi hoitokodin koronavirustartunnan pelossa Kanadassa Montrealissa.

Tapahtuma johti 31 vanhuksen kuolemaan muutaman viikon sisällä. Ainakin viisi kuolemista on todettu koronan aiheuttamiksi.

Viranomaiset tutkivat tapausta.

https://www.lapinkansa.fi/henkilokunta-pakeni-hoivakodista-koronatartunnan-p/794427

10.33 Län­si-Poh­jas­sa on nyt 80 ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu nyt 80 varmistettua koronavirustartuntaa, tiedottaa sairaanhoitopiiri.

Uudet tapaukset liittyvät johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan aiempiin altistumisiin ja tartuntatautilain mukaiset rajoittamistoimenpiteet koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi on tehty.

https://www.lapinkansa.fi/lansi-pohjassa-on-nyt-80-koronavirustartuntaa-joht/794425


10.21 Päivittyvät graafit

10.18 Koronaepidemia voi joko lisätä tai vähentää liikuntaintoa

Suuri osa suomalaisista aikuisista liikkuu liian vähän, ja nyt koronavirustilanne voi yhtä lailla joko lisätä tai vähentää suomalaisten liikkumista. Näin arvioidaan STT:lle UKK-Instituutista.

Ihmiset, joille liikkuminen on elämäntapa, osaavat löytää korvaavia liikuntamuotoja ja ujuttaa niitä myös etätyön lomaan. Ne, jotka eivät ole saaneet aikataulutettua liikuntaa tavalliseen arkeensa, saattavat saada nyt mahdollisuuden liikkua itse valitsemanaan ajankohtana.

Sen sijaan ne, jotka eivät ole kiinnostuneita liikunnasta ja joiden päivittäinen liikkuminen on kertynyt lähinnä työmatkoista ja työpaikalla liikkumisesta, saattavat poikkeustilanteessa liikkua jopa entistä vähemmän.

10.17 Yhdysvalloissa jo ainakin noin 37 000 koronaviruskuolemaa

Yhdysvalloissa koronaviruksen seurauksena kuolleita on jo ainakin noin 37 000. Esimerkiksi tilastosivusto Worldometerin mukaan kuolleiden määrä lisääntyi edellisestä päivästä jälleen yli 2 000:lla. Kuolleiden määrien ja kuolinsyiden raportoinnissa voi olla eroja ja viiveitä, joten luvut vaihtelevat jonkin verran eri lähteistä riippuen.

Todettuja tartuntoja Yhdysvalloissa on noin 700 000. Maassa on sekä eniten tartuntoja että koronavirukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Worldometerin mukaan noin 330 miljoonan asukkaan maassa virukseen on kuollut 112 ihmistä miljoonaa asukasta kohti.

10.13 Trumpin tviitit aiheuttivat taas närkästystä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen aiheuttanut hämmennystä ja närkästystä Twitter-viesteillään. Perjantaina julkaistujen viestien on tulkittu tukevan mielenosoittajia, jota ovat kerääntyneet eri puolilla maata yhteen vastustamaan koronaviruksen torjuntaan liittyviä liikkumisrajoituksia.

Tviiteissään republikaanipresidentti kehotti vapauttamaan Minnesotan, Michiganin ja Virginian, jotka kaikki ovat demokraattijohtoisia osavaltioita.

Myöhemmin Valkoisen talon päivittäisessä lehdistötilaisuudessa Trump puolusti tviittejään sanomalla, että hänen mielestään joissakin osavaltioissa rajoitukset ovat liian tiukkoja. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN, jonka mukaan rajoituksiin liittyviä protesteja on nähty viime päivinä myös esimerkiksi Ohiossa, Kentuckyssa, Pohjois-Carolinassa ja Kaliforniassa.

10.12 Afrikan mantereella raportoitu toistaiseksi noin tuhat koronaviruskuolemaa

Afrikan manterella on toistaiseksi kuollut koronaviruksen seurauksena noin tuhat ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Se perustaa laskelmansa virallisiin lähteisiin.

Eniten kuolemia ovat raportoineet Pohjois-Afrikan maat Algeria, Egypti ja Marokko. Algerian noin 360 kuolemaa on maanosan korkein luku.

Tartuntoja Afrikassa on vahvistettu joulukuun lopun jälkeen noin 19 300. Testauskapasiteetti on kuitenkin monin paikoin varsin rajallinen, joten todellinen tartuntatilanne voi poiketa virallisista luvuista paljonkin.

Maailmanlaajuisesti tartuntoja on vahvistettu yli 2,2, miljoonaa. Yli 150 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Useat maailman talousjärjestöt ja Afrikan maiden johtajat sanoivat perjantaina, että maaosa tarvitsee kymmenien miljardien dollarien lisärahoituksen pandemian vastaiseen taisteluun.