Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Kuvatarina: Lapset har­ras­ta­vat enemmän lii­kun­taa kuin ai­kui­set – ky­syim­me heiltä, mitä neuvoja ai­kui­sil­le olisi

Tilaajille

La­pin­ky­lien par­la­ment­ti ei hyväksy saa­me­lais­kä­rä­jä­lain muu­to­se­si­tys­tä: "Kielen voi ope­tel­la kuka vain, mutta perimä ja pol­veu­tu­mi­nen mää­rit­te­le­vät al­ku­pe­räis­kan­san"

Lapinkylien parlamentti ei hyväksy saamelaiskäräjälain muutosesitystä, järjestö tiedottaa. Järjestö on metsäsaamelaisten perustama yhteistyöjärjestö.

Lapinkylien parlamentti toteaa kannanotossaan, että saamelaiskäräjälain muutosesitys asettaisi toteutuessaan saamelaiset eriarvoiseen asemaan eli heihin, joilla on äänioikeus ja heihin joilla ei ole.

Nykyisessä laissa saamelaisuus määritellään muun muassa polveutumisen kautta. Metsäsaamelaiset polveutuvat kannanoton mukaan niistä Lapin alkuperäisistä asukkaista, lappalaisiksi verokirjoihin ja muihin rekistereihin merkityistä saamelaisista. Lakimuutos poistaisi polveutumisperusteen.

Muutos sulkisi kannanoton mukaan metsäsaamelaisilta tien päästä vaikuttamaan muun muassa saamelaiskulttuuriin liittyviin asioihin.

– Kielen voi opetella kuka vain, mutta perimä ja polveutuminen määrittelevät alkuperäiskansan, kannanotossa todetaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.