pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Lapin yli­opis­ton Tieteen päivät tuo tut­ki­muk­sen lähelle arkea – aiheena muun muassa ter­veel­li­nen ruoka ja lasten kas­va­tus

Kirjailija ja historiantutkija Petra Rautiainen keskustelee Tieteen päivillä Lapin sodasta.
Kirjailija ja historiantutkija Petra Rautiainen keskustelee Tieteen päivillä Lapin sodasta.
Kuva: Jonne Räsänen/Otava

Lapin yliopisto pystyy jälleen tänä syksynä järjestämään myös yleisötapahtumia. Ensimmäinen suuri tapahtuma on syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä Tieteen päivät, jonka teemana on tänä vuonna hyvä ja paha tieto.

– Haluamme vastata ihmisten toiveisiin ja palauttaa ennalleen osan kaivatusta vuoropuhelusta tiedeyhteisön ja muun maailman välillä, kertoo Lapin yliopiston viestintäpäällikkö Eveliina Pennanen.

Tieteen päivien ajatuksena on tuoda tiedettä ja tutkimusta lähelle ihmisten arkea. Mukana on tunnettuja tutkijoita ja asiantuntijoita niin Lapin yliopistosta kuin muualta Suomesta.

Yksi torstain aiheista on Taistelu terveellisestä ruoasta. Puhujat pohtivat esimerkiksi sitä, mikä on johtanut maallikkotiedon ja itseoppineiden terveysvaikuttajien esiinnousuun ja merkityksen kasvuun. Keskusteluun osallistuu muun muassa Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi.

Koululaisten vanhemmille kiinnostava ja ajankohtainen teema on erilaisten kasvatusvirtausten merkitys lapsen kouluarkeen. Puhujavieraaksi saapuva emeritaprofessori Liisa Keltinkangas-Järvinen kysyy omassa puheenvuorossaan, onko koulu lapsen kehitystä vai pedagogisia kokeiluja varten.

Samalla pohditaan myös, kenen ehdoilla lapsiurheilua toteutetaan ja millainen on mediakasvatuksen ja leikillisen oppimisen merkitys.

Perjantain ohjelma aloitetaan keskustelulla Lapin sodasta ja erityisesti siitä, kenen näkökulmasta sodasta kerrotaan. Aiheesta puhuvat Lapin yliopiston professori Marja Tuominen sekä kirjailija Petra Rautiainen, jonka palkittu esikoisromaani Tuhkaan piirretty maa kertoo Lapin jälleenrakentamisesta ja natsien vankileireistä Suomessa.

Tieteen päiville voi osallistua sekä paikan päällä Lapin yliopiston pääkampuksella että verkossa. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Lapin yliopiston Tieteen päivät 30.9.–1.10. yliopiston Esko ja Asko -salissa, F-siipi, Yliopistonkatu 8.
Mahdollisuus osallistua myös etänä. Ohjelma ja etäosallistumislinkki: www.ulapland.fi/tieteenpaivat