Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lapin upea luonto uhkana työ­te­hol­le?

Etätyö jakaa mielipiteitä: toisille se on jaksamisen ja työrauhan ehto, toisille se tuottaa päänvaivaa, kun kollegoja ei näy. Etätyöskentelyyn liittyy yhä epäilyksiä ja epätietoutta: hoituvatko työt oikeasti kotoa tai mökiltä käsin, karkasiko kollega vaeltamaan kesken työpäivän?

Etätyöskentelyssä ei ole kyse villinä ja vapaina heiluvista ihmisistä vaan pelisäännöistä, joilla mahdollistetaan sujuva etä- ja lähityön yhteensovittaminen mahdollisimman monelle. Sopimukset, laitteet ja välineet, yhteydet ja toimintatavat ovat kehittyneet ja useassa kunnassa jo hallussa. Miksi emme ole jo tulevaisuuskuvien etä-Lappi, paikkariippumattomuudestaan tunnettu ja vetovoimainen työnantajamaakunta?

Kuka tai mikä jarruttaa kehitystä? Ovatko ne kuntalaiset, jotka haluavat jatkossakin astella kunnan talolle asioimaan, koska vain palvelu virka-aikaan on asianmukaista?

Mitä ajattelevat eri sukupolvien kokemustietoa työn tekemisen tavoista omaavat luottamushenkilöt, joille työn digitalisaatio tarkoittaa moninaisia asioita? Voiko luottamusta todella estää pelko siitä, että työntekijät karkaavat nauttimaan Lapin luonnosta kesken työpäivän? Vai pelkäämmekö muutosta ja osoitamme sormella muita kuin itseämme?

Usein kuulee, ettei tätä ja tuota työtä voi tehdä etänä. Jos halua on, aina on mahdollisuus kokeilla edes osittaista paikkariippumattomuutta.

Syitä jarruttamiseen voi olla monia, mutta on aika ravistella ajatusmalleja ja toimintatapoja. Ei ole kuntaa tai yritystä ilman osaavia ja viihtyviä työntekijöitä. Mistä heidät löydämme?

Etätyömahdollisuudesta on tullut jo osittain rekrytointivaltti. Palkalla ei voida aina kilpailla, mutta sallimalla joustavuutta ja edistämällä hyvinvointia voidaan saavuttaa sitoutumista. Myös se puhtaaksi mainittu, luokseen kutsuva luonto kiittää, kun työtehtäviä voi tehdä siellä, missä ne parhaiten sujuvat. Kutsummekin koko Lapin rohkeisiin vetovoimatalkoisiin ja vapauttamaan työnteon paikkasidonnaisuuden kahleista.

Rohkeudella vetovoimaa on Perheystävällinen hybridityön Lappi-hankkeen päätöswebinaarin teema. Tule kuulemaan mielenkiintoisia ja inspiroivia puheenvuoroja vetovoimaisen työpaikan tekijöistä ja rohkeudesta, jota tarvitsemme ollaksemme houkuttelevia työnantajia! Tapahtuman löydät Lapin yliopiston nettisivuilta tapahtumista.

Kirjoittajat työskentelevät Lapin yliopistolla ESR-rahoitteisessa Perheystävällinen hybridityön Lappi-hankkeessa.