kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Influenssa: Ro­va­nie­mi aloit­taa inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set mar­ras­kuus­sa – aikaa ei voi vielä varata

Tilaajille

Lapin Kansan lu­ki­jat: Kal­lis­tu­nut ruoka ohjaa va­lit­se­maan edul­lis­ta, moni kar­si­nut kalasta – "Sitä syödään sil­loin, kun itse pyy­de­tään tai sitten työ­pai­kan lou­naal­la"

Lähes puolet Lapin Kansan verkkokyselyyn vastanneista kertoi vähentäneensä tuoreen kalan ostamista hintojen nousun takia. Kysely toteutettiin 2.–8. kesäkuuta.
Lähes puolet Lapin Kansan verkkokyselyyn vastanneista kertoi vähentäneensä tuoreen kalan ostamista hintojen nousun takia. Kysely toteutettiin 2.–8. kesäkuuta.
Kuva: Miila Kankaanranta

Ruoan nopea kallistuminen on aiheuttanut ainakin vähäisiä muutoksia Lapin Kansan lukijoiden ostostottumuksissa. Asiaa selvitettiin nettikyselyllä 2–8. kesäkuuta. Kyselyyn saivat vastata Lapin Kansan digitilaajat. Osallistumiskertoja oli rajoitettu yhteen per päätelaite.

Ennen arkiruoka, nyt luksustuote

Vastausten perusteella kotitaloudet ostavat aiempaa harvemmin tuoretta kalaa. Tulos ei ole suuri yllätys, sillä kalan – erityisesti norjalaisen lohen – hinta on kohonnut harppauksin. Syinä ovat muun muassa koronasulkujen jälkeinen ravintoloiden kysyntäpiikki, lohen kasvatusrehun sekä myös logistiikan kallistuminen.