Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lai­va­kan­kaan ra­vi­ra­dal­la ki­sa­taan snowc­ros­sin kolmas SM-osa­kil­pai­lu -pai­kal­li­sel­le PCMK:l­le voi odottaa me­nes­tys­tä

PCMK:n Niko Hooli (vas.), Jesse Mattsson, Aleksi Juntunen ja Miika Lammi pääsevät näyttämään ajotaitojaan kotiyleisölle. Juntusen osallistuminen kisaan vaatii vielä lääkäriltä luvan.
PCMK:n Niko Hooli (vas.), Jesse Mattsson, Aleksi Juntunen ja Miika Lammi pääsevät näyttämään ajotaitojaan kotiyleisölle. Juntusen osallistuminen kisaan vaatii vielä lääkäriltä luvan.
Kuva: Jouni Valikainen

Laivakankaan raviradalla jylläävät hevosvoimat 15.-16.2., kun moottorikelkkailun hurjapäät kisaavat snowcrossin SM-pisteistä. Torniossa järjestetään snowcrossin kolmas SM-osakilpailu. Aiemmat SM-osakilpailut pidettiin Paljakassa ja Kemijärvellä.

Kisat järjestää LiveSports Promotions Oy yhdessä Länsi-Lapin Hevosystävien ja Polar Cross Moottorikerhon kanssa.

Tornio on otollinen paikka järjestää kilpailuja, sillä ennakkotietojen mukaan kuskeja on tulossa myös Ruotsista ja Norjasta. Morassa tosin järjestetään samaan aikaan Ruotsin mestaruuskilpailut, mutta sen verran ruotsalaiskuskeja tulee paikalle, että pisteistä kisaillaan myös maajoukkuehengessä.

Laivakankaalla halutaan saada rata huippukuntoon. Hevosystävät ja PCMK ovat saaneet lumitykit lainaksi Kallinkankaan Hiihtokeskuksesta, jotta radalle saadaan rakennettua tarpeeksi leveyttä, kovuutta ja näyttäviä hyppyreitä. Lumitykit tekevät rataa varten 20 000 kuutiota lunta. Snowcross-rataa varten ajetaan vain vajaa 200 metriä lunta varsinaisen raviradan päälle, joten lumen poistamisessa raviurheilua varten ei tule ongelmia.

Laivakankaalla järjestettiin myös viime vuonna snowcrossin SM-osakilpailu, joten asiantuntemusta on tarpeeksi onnistuneiden kisojen järjestämistä varten.

– Me teemme PCMK:n kanssa paljon talkootöitä kisoja varten. Viime vuonna kisojen ajankohta ei ollut paras mahdollinen, sillä se sattui hiihtolomien aikaan. Nyt saimme soviteltua sipivamman ajankohdan, Länsi-Lapin Hevosystävien Markus Keskimaunu kertoo.

Hevosystävät saavat järjestettäväkseen kisojen aikana oheismyynnin.

– Osa katsojista ei välttämättä ole koskaan aiemmin käynyt Laivakankaan ravikeskuksessa ja toivottavasti he tulevat tänne uudelleen myöhemmässä vaiheessa. Ne eurot, mitkä meille jää, käytämme Laivakankaan raviradan kehittämiseen, Markus Keskimaunu sanoo.

Raviradat ovat kilpailujen promoottori Pauli Kauppisen mukaan erityisen sopivia snowcross-kisojen pitopaikkana.

– Katsojat pääsevät lämpimässä tilassa seuraamaan kisaa. Rata on rakennettu Laivakankaalla pääkatsomon eteen. Täällä riittää tarpeeksi lääniä ja lunta radan rakentamiseen, Kauppinen kertoo.

Laivakankaan radalla nähdään tänäkin talvena pitkiä hyppyjä.
Laivakankaan radalla nähdään tänäkin talvena pitkiä hyppyjä.
Kuva: Katja Lehto

Järjestävällä seuralla Polar Cross Moottorikerholla on kahdeksantoista aktiivikilpailijaa. Lukumäärä on ollut mukavassa kasvussa etenkin juniorikuskien osalla. Lajissa on tapahtunut kasvua niillä paikkakunnilla, missä järjestetään snowcross-kilpailuja. Laivakankaallekin on tulossa noin yhdeksänkymmentä nuorta kuljettajaa.

Laivakankaalla on mukana kisaamassa PCMK:sta myös kahdeksanvuotias Niko Hooli. Niko ajaa Micro junioreiden luokassa, eikä vaan aja, vaan hän myös menestyy johtamalla Paljakan ja Kemijärven kisojen jälkeen omaa luokkaansa.

SM-pisteissä ajetaan Pro- Pro Lite- ja Junior 14-16 -luokissa. Nuorissa ajava Jesse Mattsson haluaa näyttää kotiradallaan, että hän pystyy vielä parantamaan aiempia sijoituksiaan.

Pro-luokka on ainoa, missä ei ole mukana PCMK:n kuskeja. Pro-luokassa menestystä voi odottaa tervolalaiselta Topi Postilta, joka on sarjassa neljäntenä. Posti edustaa Kemijärven Moottorikerhoa.

Pro Lite -luokkaan Laivakankaan rataan tutustumassa käyneet PCMK:n Miika Lammi ja Aleksi Juntunen joutuvat lähtemään puolikuntoisina. Juntunen tarvitsee vielä lääkärin luvan, jotta hän saa osallistua kisaan. Mäntyvaaran Pakkaskisassa mies oli kolmas.

– Paljakan harjoituksissa hyppy meni pitkäksi ja löin pääni tankoon sekä menetin tajuntani. Sen jälkeen en ole pystynyt treenaamaan, mutta katsotaan mitä lääkäri sanoo, Aleksi Juntunen kertoi.

Miika Lammin alkukausi Pro Lite -luokassa on ollut vähintäänkin värikäs. Paljakassa hän voitti molemmat karsintaerät ja nousi finaalin viimeiseltä sijalta neljänneksi. Kemijärvellä ensimmäisestä finaalissa tuli murskavoitto. Sunnuntain finaalissa mies loukkasi olkapäänsä ja joutui välillä pysähtymään ja kiri seitsemänneksi. Vaikka olkapää on yhä kipeä, niin kemiläinen haluaa varmasti näyttää tutulle yleisölle, miten Lynx kulkee Laivakankaan radalla.

Snowcross

Kilpaluokat ja aikataulut

Lauantai: 12.00–16.00 Harraste, Veteraanit, Naiset, Sport.

17.00–20.30 SM-Luokat: Junior, Pro Lite, Pro.

Sunnuntai: 9.00–12.00 Junior-Luokat: Micro, Mini, Mini Improved, Junior 11-14.

13.00–16.00 SM-Luokat: Pro Lite, Pro.

Kaikki kilpailut näytetään aamusta iltaan suorina lähetyksinä LiveSportsin YouTube-kanavalta.

Suorien lähetysten pääjakelukanavana toimii Ilta-Sanomien IS-TV, jonka lisäksi kilpailut näkyvät ilmaiseksi myös Ruutu.fi -palvelusta.

Harjoittelurata hakusessa
Jouni Valikainen

Polar Cross Moottorikerhon moottorikelkkailijoiden harjoitusmahdollisuuksia ei voi kehua. Lähimmät viralliset harjoittelupaikat löytyvät Rovaniemeltä, Oulusta ja Piitimestä. Harjoitusrupeamalle tulee turhan paljon matkaa.

Seura on hakenut harjoittelupaikkaa Keminmaalta ja sitä on käsitelty valtuustoaloitteessa. Kunta ei ollut valmis myöntämään paikkaa Kallinkankaan viereen siellä sijainneen pohjavesialueen vuoksi. Uutena harjoittelupaikkana on noussut esiin Rajakankaan yritysalue.

– Rajakankaan kaava on vielä korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Kunta suhtautuu myötämielisesti kelkkailijoiden pyyntöön, mutta harjoittelupaikan lopullista sijaintipaikkaa ei pystytä vielä kertomaan, Keminmaan kunnanjohtaja Mauri Posio sanoi.

PCMK:lla on mahdollisuus saada ratahankkeelleen leader-tukea. Hankkeen omarahoitusosuutta seura voi hoitaa esimerkiksi omilla konetyötunneillaan.