Festivaali: Si­me­rock jul­kai­si nipun ar­tis­ti­kiin­ni­tyk­siä – ­Behm, Kuumaa ja Rosa Coste mukana ensi kesän fes­ti­vaa­leil­la

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lait kuntoon ennen ener­gia­vien­tiä

Tuleeko Suomesta vetytalousmaa vai halpatuulivoiman siirtomaa, kysyi Antti Kokkonen (LK 10.2.). Tuoreessa valtioneuvoston periaatepäätöksessä vedystä todetaan, että Suomi voisi tuottaa vähintään 10 prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä 2030.

Vetytaloutta perustellaan maamme tuulivoimapotentiaalilla eli sillä, että täällä on tilaa tuulivoimalle. Sitä koskeva lainsäädäntö on kehittymätöntä, ja ala nauttii monenlaisista etuoikeuksista. Tuulivoiman edistämistä perusteltiin aluksi omavaraisuudella. Nykyvisioissa tuulivoimaa tuotetaan yli oman tarpeen, ja tuottajatkin ovat useimmiten ulkomaisia tahoja.

On syytä vakavasti harkita, onko Euroopan energia-aitaksi suostuminen hinnalla millä hyvänsä etujemme mukaista. Jos päätämme energianviejäksi ryhtyä, vientiä ei tule osaksikaan rahoittaa suomalaisten kustannuksella, vaan tuotannon tulee kantaa aiheuttamansa kustannukset.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.