Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Yleisurheilu: EM-ki­so­jen ohjelma ja tv-ajat

Lais­kois­ta ro­va­nie­me­läi­sis­tä aiempaa ak­tii­vi­sem­pia? – Tutkija en­nus­taa, että kun­ta­vaa­lien ää­nes­tysp­ro­sent­ti saattaa nousta Ro­va­nie­mel­lä

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.
Kuva: Sari Junnonaho

Rovaniemen äänestysprosentti neljän vuoden takaisissa kuntavaaleissa oli Lapin kunnista toiseksi alhaisin. Politiikan tutkija Petri Koikkalainen Lapin yliopistosta uskoo, että äänestysprosentti nousee näissä vaaleissa Rovaniemellä monestakin eri syystä.

– Ennustan, että äänestysprosentti nousee jonkun verran – ehkä noin puolitoista prosenttia eli 56 prosentin tuntumaan, Koikkalainen sanoo.

Koikkalainen arvioi, että äänestysprosenttia kasvattaa muun muassa vaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle. Se antoi puolueille lisää aikaa houkutella ehdokkaita listoilleen, ja niinpä ehdokkaita onkin nyt Rovaniemellä kolmisenkymmentä enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Ehdokkaita on nyt kaikkiaan 342.

– Kuntavaaleissa äänestäjien sitoutuminen puolueisiin ei ole niin vahvaa kuin eduskuntavaaleissa, vaan niissä äänestetään mieluusti henkilöä, joka on jollakin tavalla tuttu tai tunnettu. Siksikin puolueille on tärkeää kerätä mahdollisimman laaja ehdokasjoukko. Jokainen ehdokas tuo puolueelle lisää ääniä, Koikkalainen sanoo.

Vasemmistoliitto oli yksi niistä kolmesta puolueesta, jotka olivat pystyttäneet vaaliteltan lauantaina Lordinaukiolle. Ehdokkaat Liisa Hallikainen ja Ville Vuorjoki arvioivat, että korona-aika vaikuttaa ihmisten liikkumiseen ja sitä kautta myös vaaleihin. ”Pelkään, että äänestysprosentti laskee”, Ville Vuorjoki sanoo. Ehdokkaat Elina Korteniemi ja Anitta Ylitörmänen keskustelivat kaupunkilaisten kanssa keskustan vaaliteltalla Lordinaukiolla. He pohtivat, että vaalikampanjointiin täytyy nyt keksiä uusia keinoja, kun isoja tilaisuuksia ei saa järjestää. ”Eniten minua mietityttää, miten nuoria saisi aktivoitua äänestämään”, Anitta Ylitörmänen sanoo.
Vasemmistoliitto oli yksi niistä kolmesta puolueesta, jotka olivat pystyttäneet vaaliteltan lauantaina Lordinaukiolle. Ehdokkaat Liisa Hallikainen ja Ville Vuorjoki arvioivat, että korona-aika vaikuttaa ihmisten liikkumiseen ja sitä kautta myös vaaleihin. ”Pelkään, että äänestysprosentti laskee”, Ville Vuorjoki sanoo.
Vasemmistoliitto oli yksi niistä kolmesta puolueesta, jotka olivat pystyttäneet vaaliteltan lauantaina Lordinaukiolle. Ehdokkaat Liisa Hallikainen ja Ville Vuorjoki arvioivat, että korona-aika vaikuttaa ihmisten liikkumiseen ja sitä kautta myös vaaleihin. ”Pelkään, että äänestysprosentti laskee”, Ville Vuorjoki sanoo.
Kuva: Leena Talvensaari

Valtakunnan politiikka pohjustanut vaaleja

Koikkalainen uskoo vaalien siirtämisen lisäävän äänestysaktiivisuutta myös sitä kautta, että yleinen ilmapiiri on nyt positiivisempi kuin kevättalvella. Koronatilanne on helpottanut monin paikoin, ja ihmisten toiveikkuus on kasvanut. Kesää kohti mentäessä ihmiset liikkuvat muutenkin enemmän ja ehkä löytävät tiensä myös äänestyspaikoille.

Koronakriisin hoito ja muut valtakunnan politiikan tapahtumat ovat Koikkalaisen arvion mukaan herätelleet suomalaisia seuraamaan politiikkaa.

– Poliittiset tapahtumat ovat olleet agendalla koko kevään ja ikään kuin pohjustaneet kiinnostusta myös kuntavaaleja kohtaan. Onhan politiikalla myös viihdearvoa, joka voi tempaista mukaansa.

Sosiaalisessa mediassa kuntavaalit ovat nostaneet vilkkaan keskustelun, joka on ollut Rovaniemelläkin paikoin hyvin kärjekästä. Koikkalaisen mukaan some-keskustelut vaikuttavat luultavasti kahtalaisesti: toisia ne kiinnostavat ja ehkä aktivoivat äänestämään, kun taas joitakin toisia ne voivat ahdistaa ja karkottaa pois politiikan parista.

– On vaikea arvioida, mikä on somen voima äänestysprosentin kannalta. Ainoastaan sen voi sanoa, että poliittinen keskustelu somessa on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen intensiivistä.

Juttu jatkuu faktalaatikon ja kuvien jälkeen.

Äänestysprosentti vuoden 2017 kuntavaaleissa

Rovaniemi:
54,5 %

Posio 53,6 % (Lapin pienin)

Utsjoki 78,1 % (Lapin suurin)

Lappi:
58 %

Oulu 56 %

Helsinki 61,8 %

Koko maa:
58,8 %
Väkeä on liikkeellä melko vähän, arvioi ehdokas Raili Oikarainen lauantaina perussuomalaisten kojulla. Hän uskoi kylmän säänkin hiljentäneen katukuvaa. Oikarainen pelkää, että korona vaikuttaa ihmisten äänestysintoon. ”Moni on nyt tottunut olemaan kotona eikä oikein osaa enää lähteä liikkeelle.” Kokoomus avasi lauantaina vaalikahvilan Rinteenkulmaan. Ehdokas Päivi Alaojan mukaan kahvila veti väkeä mukavasti. Alaoja on vaalien äänestysinnokkuuden suhteen positiivinen. ”Uskon, että äänestysprosentti saattaa noustakin. Tilanne on nyt niin mielenkiintoinen esimerkiksi puolueiden kannatuksen suhteen.”
Väkeä on liikkeellä melko vähän, arvioi ehdokas Raili Oikarainen lauantaina perussuomalaisten kojulla. Hän uskoi kylmän säänkin hiljentäneen katukuvaa. Oikarainen pelkää, että korona vaikuttaa ihmisten äänestysintoon. ”Moni on nyt tottunut olemaan kotona eikä oikein osaa enää lähteä liikkeelle.”
Väkeä on liikkeellä melko vähän, arvioi ehdokas Raili Oikarainen lauantaina perussuomalaisten kojulla. Hän uskoi kylmän säänkin hiljentäneen katukuvaa. Oikarainen pelkää, että korona vaikuttaa ihmisten äänestysintoon. ”Moni on nyt tottunut olemaan kotona eikä oikein osaa enää lähteä liikkeelle.”
Kuva: Leena Talvensaari

Gallupeilla voi olla myös ohjaava vaikutus

Miten vaaleissa sitten käy Rovaniemellä? Viime vaaleissa SDP kasvatti puolueista eniten kannatustaan edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Keskustan kannatus sen sijaan laski hieman, mutta se säilyi silti Rovaniemen suurimpana puolueena.

Tuorein valtakunnallinen kannatuskysely (Yle 6.5.2021) ennakoi nyt ykköspaikkaa kokoomukselle, jonka perässä tulevat tasaväkisesti perussuomalaiset ja SDP. Voiko valtakunnallisista mittauksista kuitenkaan vetää johtopäätöksiä paikalliselle tasolle?

– Ei ainakaan mitään suoria lukuja, mutta jotakin vihjettä niistä varmaan saa. Gallupeilla voi olla myös ohjaava vaikutus, Petri Koikkalainen vastaa.

Koikkalainen ei lähde ennustamaan Rovaniemen vaalitulosta, mutta sanoo, että valtasuhteet voivat muuttua monessa kunnassa – ehkä Rovaniemelläkin.

– Voi olla, että valtuutettujen lukumääräsuhteet muuttuvat niin, ettei asioita voi hoitaa enää samalla porukalla kuin on totuttu. Kunnissa syntyy uusia koalitioita ja uusia asetelmia vallankäyttöön.

Ennakkoäänestys alkaa tänään

Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.2021. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021.

Rovaniemellä on kaikkiaan 15 kiinteää ennakkoäänestyspaikkaa. Niistä joka päivä ovat avoinna Kauppakeskus Revontulen, K-Citymarketin, Prisman ja Minimanin äänestyspaikat.

Yksi uusista ennakkoäänestypaikoista on ulkoäänestyspaikka Saarenkylän urheilukentän pysäköintialueella.

Ennakkoäänestyksen voi hoitaa myös äänestysautossa, joka kiertää kyliä 2.–8.6.2021.

Äänestäessä pitää olla mukana henkilöllisyystodistus eli esimerkiksi ajokortti, passi tai henkilökortti.