Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Lä­he­tys­juh­lat en­sim­mäis­tä kertaa Kemissä – korona typisti ta­pah­tu­maa

Teemana uskontolukutaito: “Opimmeko toisistamme, jos piilotamme niitä asioita, jotka ovat yksittäisille ihmisille tärkeitä”

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Oulun hiippakunta on Suomen hiippakunnista ainoa, joka tapaa säännöllisesti järjestää paikalliset lähetysjuhlat. Täkäläisistä kunnista juhlat on järjestetty aiemmin ainakin Torniossa, Ylitorniolla ja Tervolassa.

Tänä vuonna on Kemin ja Keminmaan vuoro – seurakunnat järjestävät juhlat tulevana viikonloppuna Kemissä.

– Lähetysjuhlat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Kemissä. Juhlia on järjestettu vuodesta 1981 saakka, Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli kertoo.


Järjestävien seurakuntien lisäksi tapahtumassa on mukana Oulun hiippakunnan lähetystyötä tekevät ihmiset sekä kirkon seitsemän eri lähetysjärjestöä, esimerkiksi Kirkon ulkomaanapu. Paikallisista toimijoista mukana ovat muun muassa SPR ja Mikseri.

Juhlat järjestetään vahvasti virtuaalisena: se striimataan, radioidaan ja keskusteluihin voi osallistua Teamsin välityksellä.

Siltikin vähän harmittaa: Tölli kertoo, että suunnitteilla oli iso kansanjuhla, johon oli määrä osallistua ainakin 2500 ihmistä.

– Kun tapahtumaa alettiin suunnitella, oli Kemistä varattu useita eri tiloja. Kirkon lisäksi toimintaa oli määrä järjestää esimerkiksi seurakuntakeskuksessa, lukiolla, vanhassa kansakoulussa ja Lumilinnassa, Tölli luettelee.

Sitten tuli korona ja aika pian Kemin seurakunnassa huomattiin, ettei tapahtumaa voida turvallisesti järjestää siinä laajuudessa kuin haaveissa oli.

– Paikalle saa tulla sen verran kuin AVI:n ja THL:n mukaan se on turvallista. Maksimimäärä on 150 henkilöä per tilaisuus.


Periaatteessa tapahtuman olisi voinut perua ja järjestää se myöhemmin. Ensi vuonna paikallisia lähetysjuhlia ei kuitenkaan järjestetä, koska Oulussa on kirkkopäivät ja samassa yhteydessä on valtakunnalliset lähetysjuhlat. Vuonna 2022 lähetysjuhlat ovat Haapajärvellä.

Lähetysjuhlien ohjelmassa korostuu kaksi vahvaa teemaa: ympäristövastuu ja uskontolukutaito.

– Ympäristövastuun teema on aina ajankohtainen. Teema linkittyy myös Kemin kaupungin Vihreä ja kestävä Kemi -kaupunkistrategiaan, Tölli kertoo.


Uskontolukutaito liittyy kansainvälisyyteen.

–Kemissä puhutaan yli 50:ä eri kieltä. Se ei kerro pelkästään kielellisestä rikkaudesta, vaan siitä, että Kemi on aidosti monikulttuurinen kaupunki. Täällä on erilaisia uskontoja ja vakaumuksia, ja aina niiden rinnakkaiselo ei ole näinkin luterilaisessa yhteiskunnassa aivan helppoa, Tölli pohtii.

Töllin mukaan uskontolukutaito haastaa ihmistä itseään miettimään, miten toista ihmistä ja hänen erilaista vakaumustaan tai uskontoaan voisi yrittää ymmärtää.

– Skandinaavisissa maissa uskontoa pidetään usein yksityisasiana, joka ei ulos päin näy. Mutta opimmeko toisistamme, jos piilotamme niitä asioita, jotka ovat yksittäisille ihmisille tärkeitä? Miten voimme oppia toisesta ihmisestä tai hänen arjestaan, jos emme ole koskaan missään tekemisissä heidän kanssaan.

Tästä on kyse

Lähetysjuhlat Kemissä

Perjantai 4.9.: klo 18 avajaiset, klo 19 seurat.

Lauantai 5.9. klo 11 Näkökulmia kirkon työhön maailmalla, klo 12 päiväjuhla, klo 13.30 Kasvavien kirkkojen salaisuus -luento.

Klo 14.30–15.30 keskusteluja Teamsissa: Siunattu vähemmistö - raamattutyön mahdollisuudet Egyptissä, Kasvun ihmettä ihmettelemässä Angolassa, Lähetystyö ja koulutus - Inkerin kirkon tulevaisuus, Suljetut ovet avautumassa - lähetystyössä Myanmarissa, Sirkka-Liisa ja Pekka Huhtinen, Kristilliset kirkot sovinnon vahvistajina maailmassa, Antti Pentikäinen, Kirkon ja kristityn vastuu ilmastonmuutoksesta, Tuulia Kokkonen

Sunnuntai 6.9.: klo 10 messu.

https://www.keminseurakunta.fi/samanvedenaarella