Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lää­ke­ja­ke­lun uu­dis­ta­mi­nen ei ole uhka, vaan mah­dol­li­suus

Keskustelu apteekkiuudistuksesta kiihtyy. Puolueet pohtivat hallitusneuvotteluihin menoa ja yhteiskunnallisia uudistuksia vaaliohjelmissaan. Monopolien purku on listoilla.

Alkon vankkaa asemaakin on horjuteltu, mutta Veikkaus ja apteekkilaitos ovat useimpien agendalla. Lisäksi eri toimijat, kuten Kauppakamari ovat liputtaneet apteekkiuudistuksen puolesta. Kilpailu- ja kuluttajavirastokin kannattaa vahvasti lääkejakelun uusia tuulia.

Viime eduskuntavaalien alla olin tekemässä ”Apteekkiuudistuksen suuntaviivat”-selvitystä lääkealan huipputoimijoiden kanssa. Hallitusohjelmaan tuli kirjaus uudistuksesta, mutta sosiaali- ja terveysministeriö ei ole vienyt sitä maaliin.

Monenlaista pelkoa uudistusta kohtaan lietsotaan. Uudistajat muistavat, että kaikissa oloissa valtion täytyy turvata lääkehuollon toiminta ja varmuus koko maassa, lääke- ja lääkitysturvallisuus, huoltovarmuudesta puhumattakaan. Pitkien etäisyyksien Lapissa uudistuksella on tärkeää turvata kaikkien lääkkeensaanti ja logistiset haasteet on jo valmisteluvaiheessa tiedostettava. Monet toimenpide-ehdotukset lähtevät ajatuksesta kehittää apteekkimarkkinaa kuluttaja- ja markkinamyönteisempään suuntaan. Samalla myös yhteiskunnan maksamat lääkekorvausmenot ja asiakkaiden kulut pienenevät.

Lääkkeen tarvitsijat maksavat Suomessa Pohjoismaiden korkeimpia hintoja. Tukkuhinnat ovat vertailussa alhaisimmasta päästä. Apteekille lääkemyynnistä ja -neuvonnasta jäävä kate on pohjoismaisessa vertailussa ylivoimaisesti suurin. Suurelle uudistukselle onkin selkeä tarve. Kun valtion on haettava säästöjä valtiovelan hoitoon, ei lääkeala voi olla ulkopuolella.

Muut Pohjoismaat ovat uudistukset tehneet. Itsehoitolääkkeitä saa niissä lukuisista kaupoista. Suomessakin on jo yli sata apteekkien palvelupistettä, joista saa ostaa vaikkapa särkylääkettä. Puhelimella saa ammattilaisen tarvittaessa kiinni. Uusin tekniikka lienee yhteydenpitoa ja informaation vaihtoa helpottava tekijä.

Asiakkaat arvostavat, jos resepti- ja itsehoitolääkkeitä saa ruokakaupasta. Apteekkien aukioloajat eivät aina palvele kuluttajien asiointiaikataulua. Tarve lääkehankinnoille iltaisin ja viikonloppuisin on ilmeinen.

Uudistus voidaan tehdä hallitusti asiakkaan etu edellä unohtamatta turvallisuutta ja yhteiskunnan tarvetta. Uhkakuvien sijaan on mahdollisuuksia parempaan asiakkaiden palveluun ja kansanterveyden huomioimiseen.

Kirjoittaja on ministeri.