PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Lääkäri kaipaa vi­rus­tor­jun­taan ta­lon­poi­kais­jär­keä – hys­te­riaa ja yli­rea­goin­tia on syytä välttää

Asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara neuvoo yrityksiä ja työyhteisöjä kuitenkin varautumaan koronaviruksen leviämiseen huolella. Nyt käytännöt ovat vaihtelevia. Kirjastossa patistetaan pesemään käsiä, telakalla rajoitetaan sisäänpääsyä.

Oodissa ei hötkyillä. Helsingin uudessa vilkkaassa keskuskirjastossa luotetaan tautien leviämisen ehkäisyssä käsienpesun voimaan.
Oodissa ei hötkyillä. Helsingin uudessa vilkkaassa keskuskirjastossa luotetaan tautien leviämisen ehkäisyssä käsienpesun voimaan.
Kuva: Joel Maisalmi

Suomalaisten työpaikkojen vastuuhenkilöt suhtautuvat vakavuudella mahdollisuuteen, että koronavirusepidemia leviää laajasti. Tätä mieltä on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

– Varsinkin isoissa yrityksissä on varauduttu erittäin hyvin. Niissä on valmiina suunnitelmia jo lintuinfluenssan ja sars-epidemian ajalta. Samaan varautumisasteeseen pitäisi päästä kaikissa yrityksissä, Rytivaara sanoo.

Lääkärin mukaan epidemian alkuvaiheessa varotoimet saattoivat olla joiltakin osin jopa hieman ylimitoitettuja. Se johtui virukseen liittyvän tiedon vähäisyydestä. Nyt tietoa on enemmän, ja isoja varo-operaatioita on voitu purkaa.

– Koska liikkeellä on myös tavallista flunssaa, hygienian merkitystä on muutenkin syytä korostaa. Myös kättelyä sopii miettiä. Olisiko muita tapoja tervehtiä, Rytivaara pohtii

– Hysteriaa pitää joka tapauksessa välttää. Nyt tarvitaan rauhoittelua, talonpoikaisjärkeä ja tilanteen hallintaa. Suomi on siinä katsannossa erittäin hyvin organisoitunut.

VR on rajoittanut työmatkoja

Hysteriaa kartetaan Suomen suurimmassa kirjastossa, Helsingin keskuskirjastossa Oodissa.

Johtaja Anna-Maria Soininvaaran mukaan varautuminen tarkoittaa samaa hygienian korostamista kuin normaaleina influenssakausina.

– Muista pestä kädet, on ohjeemme sekä henkilökunnalle että asiakkaille.

Liikkuvaisemmassa VR-konsernissa on muun muassa rajoitettu työmatkustamista Manner-Kiinaan ja Italiaan.

– Sinne suuntautuviin työmatkoihin tarvitaan nyt erityisen painava syy ja erillinen lupa, kertoo Merja Tuunanen VR Groupin viestinnästä.

– Junahenkilöstöllämme on puolestaan toimintaohjeet mahdollisten junassa esiin tulevien tartuntaepäilyjen varalta. Olemme myös tehostaneet junien siivousta. Koko henkilöstöä on ohjeistettu huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta.

Meyer Turku rajoittaa sisäänpääsyä

Hygienian ja siivouksen merkitystä painotetaan myös S-ryhmässä. Lisäksi riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen korostaa viestintää.

– Pyrimme aktiivisesti pitämään henkilöstön ajan tasalla. Myös keskusteluyhteydet viranomaisiin ja muihin yrityksiin ovat tärkeitä, Koskinen sanoo.

Työmatkustustarpeet S-ryhmässäkin käydään tarkasti läpi, mutta muita olennaisia rajoituksia ei ole toistaiseksi sovellettu.

– Asenteemme on rauhoittava, Koskinen korostaa.

Muualla on otettu käyttöön järeämpiäkin konsteja. Teknologian tutkimuskeskus VTT tyhjensi keskiviikkona kokonaisen kerroksen Espoon Otaniemessä. Syynä oli se, että kahden työntekijän kanssa samalla työmatkalla Pohjois-Italiassa olleella suomalaisella ilmeni influenssan kaltaisia oireita matkan jälkeen.

VTT ohjasi töihin palanneet työntekijät ottamaan yhteyttä työterveyshuoltoon ja varmuuden vuoksi etätöihin kotiin 14 päiväksi. VTT:n työntekijöillä ei ole ilmennyt oireita.

Meyer Turun telakalla laitettiin puolestaan portit kiinni henkilöiltä, jotka ovat matkustaneet korona-alueella. Erittäin kansainvälisellä yhtiöllä on tiiviit kontaktit Pohjois-Italiaan.

Heti ei kannata rynnätä lääkäriin

Entä millaisia varotoimenpiteitä EK:ssa sovelletaan?

– Hygieniasta huolehtimisen lisäksi olemme kehottaneet flunssapotilaita kääntymään työterveyshuollon puoleen. Sitä tai töistä pois jääntiä ei kuitenkaan kannata tehdä oikopäätä ihan vähäisten oireiden vuoksi, asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara toteaa.

Oikaisu 28.2. kello 18.18: VTT:n työntekijällä ei ollut voimakkaita influenssan kaltaisia oireita, kuten jutussa aiemmin väitettiin, vaan oireita oli saanut VTT:n työntekijöiden kanssa samalla työmatkalla ollut henkilö. Lisätty tieto siitä, ettei VTT:n työntekijöillä ole ilmennyt oireita.

Varautumisen huoneentaulu esimiehille

Muistuta henkilöstöä käsihygieniasta.

Kehota riskialueilla olleita ja hengitystieinfektion oireita saaneita soittamaan terveydenhoidon yksikköön.

Ota käyttöön "työntekijän oma ilmoitus esimiehelle".

Kontrolloi työmatkustusta riskialueille.

Ohjeista henkilöstöä tarvittaessa etätöiden tekemiseen ja videopalaverien pitämiseen.

Tarkista yrityksen vakuutusturvan ehdot.

Pohdi B-suunnitelmia sen varalle, että henkilöstön sairastavuus lisääntyy tuntuvasti.

Kehitä yritykselle poikkeusolojen toimintamalleja.

Lähde: EK.
"Koska liikkeellä on myös tavallisia flunssia, käsihygienian ja yskintähygienian merkitystä on muutenkin syytä korostaa. Myös kättelyä sopii miettiä. Olisiko muita tapoja tervehtiä."
Auli Rytivaara
Asiantuntijalääkäri, EK