Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

"Kyllä Poh­jan­ho­vis­sa kum­mit­te­lee" – Mauri Kar­vo­nen on koonnut aa­ve­kir­jaan­sa ta­ri­noi­ta myös ro­va­nie­me­läis­ho­tel­lis­ta

Mauri Karvonen tulee luennoimaan Pohjanhoviin ja vetää rakennuksessa myös kummituskierroksen.
Mauri Karvonen tulee luennoimaan Pohjanhoviin ja vetää rakennuksessa myös kummituskierroksen.

Historioitsija ja rajatiedon tutkija Mauri Karvonen on julkaissut Aavetaloja ja ihmiskohtaloita -kirjasarjaa kolmen osan verran. Kirjoissaan hän esittelee tunnettuja rakennuksia ja niiden historiaa sekä niihin liittyviä kummitustarinoita. Hän myös kiertää pitämässä luentoja aiheesta.

Mistä kumpuaa kiinnostuksesi vanhoihin rakennuksiin ja niihin liittyviin ihmiskohtaloihin?

– Olen ollut kiinnostunut historiasta ja vanhoista rakennuksista yli 30 vuotta. Olen kasvanut Satakunnassa Köyliön historiallisessa pitäjässä. Kunnassa ja ympäristössä on paljon kartanoita ja muita rakennuksia. Siitä se kaikki lähti liikkeelle. Kiinnostuin rakennusten historiasta ja siellä asuneista ihmisistä. Siitä olikin sitten jo luonnollinen silta aavetarinoihin.

Kirjasarjasi kolmannessa osassa on mukana hotelli Pohjanhovi. Miten se tuli mukaan ja minkälaisia tarinoita siihen liittyy? Kummitteleeko Pohjanhovissa?

– Pohjanhovi ja sen historia sekä aavemaine on ollut tiedossani jo noin 20 vuotta. Olen vain odottanut sopivaa tilaisuutta päästä kirjoittamaan. Minulla on paljon lukijoita pohjoisessa, ja kovin pyydettiin kohdetta Lapista. Pohjanhovi oli aika itseoikeutettu valinta.

– Pohjanhovin tarinat ovat sotilaspainotteisia, mutta käytävillä saattaa hiipiä myös naispuolinen aave. Kenties Presidentti Kekkonenkin on kokenut Pohjanhovissa jotain perin mielenkiintoista. Kyllä Pohjanhovissa kummittelee ainakin tarinoiden mukaan.

Kiinnostavatko aaveet nykyajan ihmisiä? Miksi?

– Aaveet ovat aina kiinnostaneet ihmisiä tavalla tai toisella eikä nykyaika tee poikkeusta. Ihmistä pelottaa ja samalla kiinnostaa se, mistä ei ymmärrä paljoa. Trendi on itse asiassa vahvasti nouseva, ja huomaan tämän myös omassa duunissani. Kaipa on entistä sallivampaa puhua kokemuksistaan, ja sitä kautta ala on nousukiidossa.

Uskotko itse aaveisiin?

– Uskon kyllä; olen skeptisen utelias tiedemies. Kun olen kiertänyt tuhansia kummitustalon maineessa olevia rakennuksia, niin väkisin tulee vastaan perin merkillisiä juttuja.

Aavetaloja ja ihmiskohtaloita, Mauri Karvosen luento ja kummituskierros la 18.9. hotelli Scandic Pohjanhovissa. Luento klo 18–19.30, liput 15/13 e. Kummituskierros klo 20–21, liput 15/13 e. Lippupaketti 28/25 e. Liput käteisellä paikan päältä.