pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

"Kyllä maail­maan pieruja mahtuu" – mai­nos­elo­ku­vil­la uraa tehnyt ro­va­nie­me­läis­läh­töi­nen Pete Riski kir­joit­ti las­ten­kir­jan yk­si­näi­ses­tä pie­rus­ta

Mainoselokuvia maailmalla ohjannut rovaniemeläislähtöinen Pete Riski on palannut Suomeen ja ohjaa nykyään draamatuotantoja.
Mainoselokuvia maailmalla ohjannut rovaniemeläislähtöinen Pete Riski on palannut Suomeen ja ohjaa nykyään draamatuotantoja.
Kuva: Veikko Somerpuro/Tammi

Rovaniemeläislähtöinen Pete Riski on tehnyt maailmalla uraa mainoselokuvien ohjaajana. Hän on ohjannut mainoksia muun muassa isojen brändien kuten Coca-Colan maailmanlaajuisiin kampanjoihin.

Nyt Riski on tehnyt uuden aluevaltauksen ja julkaissut lastenkirjan. Kirja on nimeltään Maailman yksinäisin pieru, ja sen on kuvittanut syntyjään amerikkalainen animaattori, ohjaaja, kuvittaja ja säveltäjä James Martin.

Mistä lastenkirjan kirjoittaminen lähti liikkeelle?

– Idea kirjasta lähti liikkeelle, kun meille oli puolisoni kanssa tulossa lapsi. Tutustuin kirjakaupassa lastenkirjojen maailmaan ja huomasin, kuinka tämä on tarinankerrontaa parhaimmillaan. Hyvin yksinkertaista, mutta samalla tunteikasta ja tietenkin opettavaista.

– Kirjoitin muutamia ideoita ylös ja hyvin nopeasti huomasin, että tämä oli itselleni henkireikä tehdä ohjaamistyön ohella jotain täysin muuta. Samalla siinä yhdistyvät ne asiat, joita rakastan työssäni ohjaajana: kertoa tarinoita, joilla on merkitys, ja viedä ihmiset hetkeksi pois arjesta.

Kirjasi kertoo pierusta. Miksi?

– En todellakaan muista, miksi kaikista vaihtoehdoista päädyin juuri pieruun. Suurin osa kirjasta oli jo valmis vuonna 2016, jolloin lapsemme syntyi. James aloitti silloin kuvittamisen, ja itse jäin vielä muokkaamaan tarinan lopetusta. Parin vuoden aikana kuitenkin huomasimme, että päivätyö vei kaiken aikamme eikä kirjaa saatu vietyä loppuun.

-

– Sitten 2020 kun korona iski ja töissä tuli hiljaisempaa, otin taas yhteyttä Jamesiin. Teimme ison osan kirjasta valmiiksi ja lähestyimme kustannusosakeyhtiö Tammea, joka innostui projektista.

– Alusta lähtien minulle oli tärkeää, että kirja on viihdyttävä, mutta samalla siihen sisältyy tärkeä syvempi teema elämästä –  jotain, jota haluaisin opettaa omalle lapselleni. Kirja on tarina yksinäisyydestä ja siitä, kuinka jokainen meistä on arvokas juuri sellaisena, kuin me itse olemme.

– Paras saamani palaute kirjasta on, että tarinan lukeminen loi syvempiä tunteita ja ison naurunremakan. Juuri sitä haluan tehdä aina kerronnassani, luoda isoja tunteita. Taisi joku lapsi tokaista tarinasta, että “vaikka se onkin pieru, niin ei sitä noin saa kohdella”.

Miten James Martin tuli kuvittajaksi?

– James on työskennellyt Suomessa aiemmin, ja huomasin netissä hänen uskomattoman hienoa kuvitustaan, joka näytti juuri sopivalta tarinaan. Työskentely hänen kanssaan oli todella hienoa ja tuntui, että olimme koko ajan kertomassa samaa tarinaa.

Onko jatkoa suunnitteilla?

– Kuten tästä kirjasta opimme, niin “kyllä tähän maailmaan pieruja mahtuu”. Eli jatkoa on suunnitteilla. Itse asiassa taisin tokaista, että olisi mahtava tehdä tästä trilogia, joka käy läpi elämän eri vaiheita. Tämähän lähtee liikkeelle syntymästä.

Mitä sinulle muuten kuuluu?

– Hyvää kuuluu. Muutimme Lontoosta takaisin Helsinkiin muutamia vuosia sitten. Elämä ulkomailla oli aikamoista matkustamista töiden perässä, ja olen viime vuosina keskittynyt enemmän kotimaiseen draamatuotantoon. Ohjasin Elisa Viihteelle alkuvuodesta Renki-nimisen sarjan, josta tuli todella hyvä. Nyt on käynnissä toinen iso tuotanto, joka jatkuu pitkälle ensi vuoteen.