Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kuun­te­lem­me kou­lu­lais­ten toi­vei­ta kou­lu­ruuas­ta

Rovaniemen kouluruokalistat uusitaan neljän vuoden välein. Viime keväänä koululaisille lähetettiin Wilman kautta kysely, jonka pohjalta ruokalistaa alettiin rakentaa. Lisäksi valittaviin ruokiin vaikuttavat ravitsemus- ja kouluruokasuositukset, raaka-aineiden saatavuus ja se, mitä ruokia keittiön koneilla ja laitteilla on mahdollista tehdä.

Nyt käydyn keskustelun pohjalta olemme pyytäneet ravitsemusterapeuttia käymään läpi koulujen ruokalistat. Terapeutin palautteen perusteella teemme tarvittaessa korjauksia listoihin. Osa keskustelijoista, myös aikuisista, on unohtanut kouluruoan perusteet ja tarkoituksen. Kouluruoan on tarkoitus kattaa kolmasosa päivän ravinnontarpeesta.

Monelle koululaiselle koululounaasta on tullut aamupala. Tämä on ymmärrettävää, jos koululounas on todella aikaisin. Muussa tapauksessa aamupala tulisi syödä kotona.

Jotkut vanhemmat ovat myös ihmetelleet, kun lapset ovat nälkäisiä tullessaan koulusta kotiin. Näin sen kuuluu ollakin. Jos lapsi lähtee suoraan koulusta harrastamaan ja ehtii syömään vasta iltapalalla, nälkä ei johdu kouluruoasta.

Keskustelussa on jäänyt puuttumaan myös se näkökulma, että maito kuuluu kouluruoan kokonaisuuteen. Se on yksi parhaista proteiininlähteistä ja auttaa pitämään kylläisenä.

Myös kasvisruokapäiviä on arvosteltu. Rovaniemellä on tehty poliittinen päätös, että kasvisruokapäiviä on kerran viikossa. Kasvisruoan menekki tosin oli suurempi silloin, kun kasvisruokapäiviä ei ollut nimetty erikseen.

Keskustelusta on voinut saada kuvan, että kaupungin ruokapalvelut eivät kuuntele käyttäjien toiveita. Näin ei ole. Otamme mielellämme vastaan palautetta. Viimeksi poistimme texmex-kanakiusauksen listalta koululaisten toiveesta.

Jotta ruokapalveluille olisi jatkossa entistä helpompaa antaa palautetta, tuomme palautekanavan yhteystiedot näkyviin koulujen ruokasaleissa. Lisäksi olemme nostaneet ruokalistat ja palautekanavan paremmin näkyviin koulujen ja päiväkotien verkkosivuilla.

Järjestämme nuorille kouluruoka-aiheisen keskustelutilaisuuden, johon kutsumme oppilaiden edustajia kouluista, joihin kaupungin ruokapalvelut toimittavat kouluruuan. Kutsu lähetetään opettajien kautta nuorille. Tilaisuus pidetään keskiviikkona 12. huhtikuuta.

Kirjoittaja on Rovaniemen kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen päällikkö.