pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Kuun­te­le Vasan pod­cast: Ul­ko­nä­kö­pai­neet syn­ty­vät jo lap­se­na: "A­la-as­teel­la meidän luokan tytöt meni riviin, ja sitten kat­sot­tiin, kuka on laihin"

Lotta Laitila, Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Julia Laiho keskustelevat Vasan podcastissa malliudesta ja ulkonäköpaineista.
Lotta Laitila, Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Julia Laiho keskustelevat Vasan podcastissa malliudesta ja ulkonäköpaineista.
Kuva: Maiju Kettunen

Kauneusihanteista harvat näkevät itsensä. Nuorilla on paine olla jotain, mitä ei vain ole tai edes voi olla.

Lotta Laitila, Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Julia Laiho keskustelevat kauneusihanteista, jotka vääristävät nuoren kehonkuvaa.

– Ala-asteella meidän luokan tytöt meni riviin, ja sitten katsottiin, kuka on laihin. Kun oli terveystarkastukset, vertailtiin, kuka painaa vähiten, kertoo Laiho.

Tällaiset kokemukset kolhivat itsetuntoa.

TikTokin algoritmi personoituu hyvin nopeasti ja se syrjii erivärisiä ihmisiä. Mitä vaikutuksia sillä on nuoriin? Sosiaalinen meida ja muut mediat luovat mielikuvaa täydellisestä ihmisestä, ja niissä myös miesten kauneusihanteet ovat kapeat.

Demi-lehden ilmestyminen lakkaa ja ikoninen Demi-fi verkkosivusto suljetaan. Keskustelijat jakavat Demi-kokemuksiaan, jotka ovat olleet mullistavia.

Kuuntele Vasan podcast:

Edellisen Vasan podcastin voit kuunnella tästä:

Seuraa Vasaa Instagramissa @lapinkansavasa.