Kuun­te­le Liisa Lapin ih­me­maas­sa: Topi Mik­ko­la, 71, Ker­si­lö: Kult­tuu­rin te­ki­jöi­tä ei pidetty 1970-lu­vul­la poh­joi­ses­sa ihan täys­jär­ki­si­nä

”Kulttuuri oli herrain herkkua”, kertoo 1970-luvun kulttuuri-ilmapiiristä Liksom-monologeistaan tunnettu näyttelijä, ohjaaja ja kulttuurisihteeri Topi Mikkola Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa, jossa hän muistelee uransa alkuvuosia.

Liisa Kuittinen ja Toivo Mikkola.
Liisa Kuittinen ja Toivo Mikkola.
Kuva: Liisa Kuittinen


Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kesän toisessa jaksossa matkataan sodankyläläiseen Kersilön kylään ja tavataan pitkän linjan kulttuurityöntekijä ja -persoona Toivo ”Topi” Mikkola.

Seitsenkymppinen Topi Mikkola on Sodankylän Kersilöstä lähtöisin oleva näyttelijä ja ohjaaja, joka on tullut tunnetuksi Rosa Liksomin tekstien tulkitsijana. Hän on esittänyt suosittuja Liksom-monologejaan jo vuodesta 1991 lähtien. Topi on myös työskennellyt 1970-luvulla Sodankylässä nuorisosihteerinä ja tehnyt sen jälkeen pitkän uran Kuhmossa kulttuurisihteerinä.

– Olen onnellinen siitä, että lähdin Kuhmoon. En tiedä, olisiko minun elämäni ollut näin rikasta, jos olisin jäänyt tänne, sanoo Topi synnyinkodissaan äänitetyssä jaksossa.

Podcastissa Topi kertoo elämästään ja urastaan kulttuurin parissa. Hän on saanut tehdä muun muassa monologit kahdesta suuresta Lapin legendasta, Reidar Särestöniemestä ja Annikki Kariniemestä, jotka molemmat hän tunsi aikanaan.

– Annikki Kariniemen muistan tosta lapsuuden pihasta” Topi kertoo.

Kuuntele podcastista, mitä Topi kertoo pohjoisen viime vuosikymmenten kulttuurihistoriasta.

Kuuntele jakso: