Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kuo­pio­lais­äi­ti Lännen Me­dial­le: Hyök­käys­tä oli pelätty jo en­nak­koon – "Luo­kas­sa oli ollut jon­kin­lais­ta kismaa jo ennen tätä ta­pah­tu­maa"

Lännen Median tietojen mukaan toinen vakavasti loukkaantuneista olisi koulun opettaja. Johtajaylilääkäri ei kommentoi yksittäiseen ihmiseen liittyviä asioita. Toinen vakavasti loukkaantunut on teosta epäilty mies.


Hautakynttilöiden rykelmä kasvaa uusilla kynttilöillä. Asvalttia vasten makaa ruusuja.
Hautakynttilöiden rykelmä kasvaa uusilla kynttilöillä. Asvalttia vasten makaa ruusuja.
Kuva: Matias Honkamaa

Kauppakeskus Herman on yhä eristetty poliisinauhoin keskiviikkona. Iltapäivällä kauppakeskuksen eteen tuotu pieni hautakynttilöiden rykelmä on kasvanut muutamalla uudella kynttilällä. Asvalttia vasten makaa ruusuja.

Taivas tihkuttaa hiljalleen vettä. Puolustusvoimien varusmiehet vartioivat aluetta.

Valtaosa sisustamiseen ja rakentamiseen keskittyneestä kauppakeskuksesta on suljettuna.

Iltapäivällä kahdelta ostoskeskuksessa sijaitsevassa rautakaupassa on hiirenhiljaista. Kassamyyjät seisovat minuutin ajan vaiti tiskiensä takana kunnioittaen Kuopion kouluhyökkäyksessä kuolleen muistoa.

Henkilökunta kertoo, että kauppias on kieltänyt henkilökuntaa antamasta lausuntoja medialle.

"Oltu jo ennakkoon huolissaan, että koulussa tapahtuu jotakin"

Sisällä liikkeessä kuopiolainen Piatta Miettinen on kynttiläostoksilla kumppaninsa Ari Keinäsen kanssa.

– Kävi tosi hyvä tuuri, tyttäreni oli eilen sattumoisin kotona lukemassa hyökkäyksen aikaan. On tässä monta sattumaa, sillä hänen kaverinsakin olivat nukkuneet pommiin, eivätkä siksi olleet koulussa paikalla, Piatta Miettinen kiittelee ja tuntee saman tien huonoa omaatuntoa.

– Tämä on todella ikävä tapahtuma, ja on onni, ettei tyttäreni ollut siellä, mutta ei tätä olisi pitänyt tapahtua kenellekään.

Piatta Miettisen tytär ei ollut koulussa hyökkäyksen aikaan, vaan lukemassa kotona. Vieressä on kumppani Ari Keinänen.
Piatta Miettisen tytär ei ollut koulussa hyökkäyksen aikaan, vaan lukemassa kotona. Vieressä on kumppani Ari Keinänen.
Kuva: Matias Honkamaa

Piatta Miettinen kertoo tuntevansa Savon ammattiopistossa työskenteleviä opettajia.

– Muutama opettaja oli jo ennakkoon huolissaan, että koulussa tapahtuu jotakin. En tiedä tarkemmin, mikä huolen syynä oli, mutta tällaista kuulin heiltä jo ennen näitä tapahtumia, Miettinen sanoo.

– Ilmeisesti luokassa oli ollut jonkinlaista kismaa nuorten välillä jo ennen tätä tapahtumaa.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve sanoo, ettei oppilaitoksella ole ollut etukäteen mitään tietoa kouluun kohdistuvasta konkreettisesta uhasta.

– Meillä ole ollut mitään konkreettista tietoa siitä, että olisi ollut syytä pelätä tällaista, hän sanoo paikalla olleelle Lännen Median toimittajalle.

Se, millä tavalla luokan sisäiset ihmissuhteet ovat voineet vaikuttaa väkivaltaiseen iskuun, poliisiasia. Siksi Helve ei tätä kommentoi. Hän kuitenkin toteaa, että juuri nyt poliisi kuulee opiskelijoita ja oppilaista tapahtuneesta.

– Toivomme, että henkilökunta ja opiskelijat auttavat tässä asiassa poliisia mahdollisimman paljon eli kertoisivat poliisille kaiken sen tiedon, joka heillä on.

Helve kertoo, että Kuopion kaupunki järjestää väistötilat Savon ammattiopiston Hermannin yksikössä opiskeleville ihmisille, missä on tarjolla myös kriisiapua.

– Ammattiopiston johdolla ei ole tietoa siitä, milloin opiskelut tässä yksikössä voivat jatkua. Kaupunki on järjestänyt väistötilat opiskeluiden turvaamiseksi.

Ostoskeskus eristettiin poliisinauhoihin Savon ammattiopistossa tapahtuneen välikohtauksen vuoksi.
Ostoskeskus eristettiin poliisinauhoihin Savon ammattiopistossa tapahtuneen välikohtauksen vuoksi.

Kaikki puhuvat tapahtuneesta

Piatta Miettinen kertoo, että Savon ammattiopistossa tiistaina tapahtunut teräaseella tehty hyökkäys puhututtaa koko Kuopiota. Alueellisessa sosiaalinen mediassa ei muita aiheita juuri käsitellä.

– Tuntuu, että monille nuorille toimivin tapa käsitellä näin raskasta asiaa on vitsailu. Se on hyvin ymmärrettävää.

– Tyttäreni on erityisen pahoillaan opettajan puolesta, joka sai ilmeisesti todella vakavia vammoja hyökkäyksessä. Opettaja on ilmeisesti toiseksi vakavimmin iskussa loukkaantunut tekijän itsensä jälkeen, Piatta Miettinen sanoo.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman ei ota kantaa siihen, että toinen vakavasti loukkaantuneista olisi koulun opettaja.

– Emme kommentoi yksittäiseen potilaaseen liittyviä asioita, Hedman sanoo.

Toinen vakavasti loukkaantuneista on teosta epäilty mies, joka poliisin mukaan on tehohoidossa.

– Poliisi ei ole päässyt epäiltyä henkilöä puhuttamaan. Hän siirtyy leikkauksen jälkeen tehohoidon piiriin. Tutkinta jatkaa puhutuksilla ja kuulusteluilla välittömästi kun se on mahdollista, rikosylikomisario Mikko Lyytinen totesi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kahden vakavasti loukkaantuneen lisäksi sairaalahoidossa on vielä kolme henkilöä, joiden tila on vakaa.

"Sehän tapahtuikin naapurissa, eikä Kiinassa"

Yrittäjä Esa Roponen on rautakaupassa ostoksilla töidensä puolesta. Hän kertoo käyvänsä samoissa merkeissä kauppakeskuksessa parisen kertaa viikossa.

– Olihan tänne järkyttävää tulla, kun poliisi on eristänyt melkein koko alueen. Hirveä tapahtuma, mutta töitä on vaan tehtävä, Esa Roponen sanoo.

Roponen kertoo, että hänen työpaikkansa sijaitsee alle puolen kilometrin päässä kauppakeskuksesta saman kadun varrella, jossa kouluiskusta epäilty mies asuu.

– Kun ihmiset alkoivat puhua, että joku on riehunut miekan kanssa HongKongissa, luulin, että kyseessä on Kiinan kaupunki. Sitten tajusin, että ei helvetti, sehän tapahtui ihan naapurissa, Roponen kuvailee.

– Tuttavani lapset olivat koulussa samassa oppilaitoksessa hyökkäyksen aikaan, mutta selvisivät säikähdyksellä. Kyllä he varmasti ovat kriisiapua tarvinneet.

Juttua päivitetty kello 18.08. Lisätty koulutuskuntayhtymän johtajan Heikki Helven kommentit.