Kun­ta­vaa­lien siirto saa pe­rus­suo­ma­lai­set esit­tä­mään epä­luot­ta­mus­ta mi­nis­te­ri Hen­riks­so­nil­le

Perussuomalaisten mielestä oikeusministeriö ja ministeri laiminlöivät velvollisuutensa ryhtyä toimiin kuntavaalien järjestämiseksi ajallaan ja terveysturvallisesti.

Helsinki

Oppositiopuolue perussuomalaiset on päättänyt esittää epäluottamuslausetta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoivat asiasta kannanotossaan, joka julkaistiin lauantaina perussuomalaisten Suomen Uutisissa.

Halla-aho ja Tavio sanovat oikeusministeriön ja Henrikssonin muun muassa laiminlyöneen velvollisuutensa ryhtyä toimiin kuntavaalien järjestämiseksi ajallaan ja terveysturvallisesti.

Halla-ahon ja Tavion mukaan oikeusministeriö ja Henriksson ovat johtaneet puolueita ja kansalaisia harhaan vakuuttamalla viime hetkille asti, että vaalit voidaan järjestää ja järjestetään ajallaan epidemiatilanteesta riippumatta.

Kannanoton mukaan ministeriö ja Henriksson olisivat myös ohjeistaneet kuntien vaalilautakuntia rikkomaan voimassa olevaa lakia ja jättämään ehdokaslistat vahvistamatta.

Perustuslakivaliokunta puolsi esityksen hyväksymistä

Eduskuntapuolueet linjasivat kaksi viikkoa sitten kuntavaalien siirtämisestä kesäkuulle. Vaalien siirtämisen syynä oli pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus olisi voinut vaarantua.

Perussuomalaiset ainoana eduskuntapuolueena vastusti kuntavaalien siirtoa. Kuntavaalien uusi ajankohta on kesäkuun 13. päivä.

Perjantaina valmistuneessa mietinnössään perustuslakivaliokunta päätyi yksimielisesti puoltamaan kuntavaalien siirtoa koskevan lakiesityksen hyväksymistä. Valiokunta kuitenkin katsoi, että kuntavaaleissa valittavien valtuustojen toimikauden pitäisi alkaa jo elokuun alussa eikä syyskuun alussa, kuten hallitus esitti.

Lakiesityksen hyväksymistä puolsivat myös valiokunnan perussuomalaiset jäsenet.

– Koska vaaleja ei voida järjestää, perussuomalaiset ei pidä tarkoituksenmukaisena niiden siirtämisen periaatteellista vastustamista, kirjoittavat Halla-aho ja Tavio kannanotossaan.

Kiurun ja Haaviston luottamuksesta äänestettiin syysistuntokaudella

Perussuomalaisten päätös epäluottamuslauseesta tarkoittaa, että eduskunnan pitää äänestää oikeusministeri Henrikssonin luottamuksesta.

Lokakuussa eduskunta äänesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) luottamuksesta. Kokoomuksen jättämä epäluottamuslause Kiurulle koski koronakriisin hoitoa, mutta kaatui hallituspuolueiden kansanedustajien äänin.

Joulukuussa puolestaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai eduskunnan tuen luottamusäänestyksessä. Haavistolle esitettiin epäluottamusta, kun eduskunta käsitteli perustuslakivaliokunnan kantaa häntä koskevassa ministerivastuuasiassa.