Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kunnat voivat edistää maalle muut­toa, ve­ro­tu­lot kas­va­vat muuton myötä

Maaseutukunnalla on etuja ja haasteita. Elämä, elinkeinot ja väestörakenne ovat muuttuneet. Siinä missä 1960-luvulla melkoinen osa maaseudun ihmisistä eli ja sai toimeentulonsa lähellä omavaraistaloutta etupäässä pientiloilla, perhetiloilla kotona töitä tehden, hoitaen karjaa, maata viljellen  ja metsätöitä tehden, nykyään on jäljellä enää vähän maatiloja, karjatiloja vain harvassa. Pieniltä perhetiloilta saatiin kovalla työllä yksinkertainen toimeentulo.

Lapset näkivät vanhempiensa paljon raskasta työtä vaativan elämän. Useimmat nuorista lähtivät kaupunkiin kouluihin ja jäivät sille tielleen opintojen jälkeen työpaikkojen ääreen. Väki väheni maaseudulla. Monet muuttivat Etelä-Suomeen tai Ruotsiin leveämmän leivän toivossa. Maaseutukunnan ikäjakauma muuttui. Tämä vaikutus jatkui ja vahvistui, kun perheen perustamisikäisiä oli yhä vähemmän. Lapsiakin syntyi aina vain vähemmän. Kouluihin ei ollut enää riittävästi oppilaita. Kyläkouluja lakkautettiin. Kylät hiljenivät.