Kolumni: Ketä vi­ran­omais­ten niu­kal­la tie­do­tus­lin­jal­la Maa­han­muut­to­vi­ras­ton uk­rai­na­lai­sia kos­ke­vas­sa pää­tök­ses­sä lopulta suo­jel­tiin?

Itäraja: Ra­ja-Joo­se­pis­sa rau­hal­li­nen yö, ei ra­jan­ylit­tä­jiä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kunnat päät­tä­kööt tuu­li­voi­man ra­ken­ta­mi­ses­ta

Ukrainan sodan myötä huoltovarmuusasiat ovat korostuneet. Eurooppa on saanut huomata, että keskinäisriippuvuus on vain kaunis ajatus. Olemme todellisuudessa olleet riippuvaisempia Venäjältä tuotavasta öljystä ja kaasusta kuin Venäjä meistä.

Saksan harjoittama energiapolitiikka ydinvoiman alasajoineen on osoittautunut virheeksi. Erityisesti sähköenergian tarpeen kasvaessa tarvitsemme kaiken mahdollisen sähkön, joka on tuotettavissa. Tilannetta mutkistaa vaatimus energian fossiilivapaudesta.

Kuntien verotulot laskevat sote-uudistuksen myötä ja erityisesti muuttotappioalueiden kunnat tarvitsevat uusia verotulon lähteitä. Osaan kunnista on rakennettu tuulivoimapuistoja.

Tyypillisesti länsiosassa maata on vähemmän tuulivoimarakentamista rajoittavia tekijöitä ja tuulivoimapuistot voidaan kaavoittaa ja rakentaa, kun maanomistajien kanssa on päästy sopimukseen vuokrahinnoista. Itäosissa tuulivoiman rakentamisen esteeksi on noussut monin paikoin puolustusvoimien kielteinen suhtautuminen tuulivoimapuistojen rakentamiseen johtuen mahdollisista häiriöistä tutka-asemien toimintaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.