Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Kuka puhuu totta ja kuka va­leh­te­lee? Pinnan alla kytee jän­nit­tei­tä hi­taas­ti avau­tu­vas­sa per­he­tra­ge­dias­sa

Kuka heistä puhuu totta ja kuka valehtelee? Kuvassa Holly Mølgård (Flora Ofelia Hofman Lindahl), etualalla sosiaalityöntekijä Lars Madsen (Bjarne Henriksen) ja isäpuoli Simon Hansen (Peter Plaugborg).
Kuka heistä puhuu totta ja kuka valehtelee? Kuvassa Holly Mølgård (Flora Ofelia Hofman Lindahl), etualalla sosiaalityöntekijä Lars Madsen (Bjarne Henriksen) ja isäpuoli Simon Hansen (Peter Plaugborg).
Kuva: Dr Danish Broadcasting Corporati

Tyttö, joka huusi sutta


Aisopoksen tarinassa Poika joka huusi sutta paimenpoika väittää toistuvasti suden uhkaavan lampaita, vaikka todellisuudessa näin ei olekaan.

Kun susi sitten todella saapuu uhkaamaan lammaslaumaa, ei kukaan enää välitä paimenpojan avunhuudoista.

Tunteet pidetään piilossa

Nyt avunhuudon esittää 14-vuotias Holly (Flora Ofelia Hofman Lindahl), joka kirjoittaa kouluaineessaan, että hänen isäpuolensa on kotona väkivaltainen. Sen seurauksena Holly ja hänen pikkuveljensä sijoitetaan välittömästi sijaiskotiin. Vanhemmat ovat järkyttyneitä ja väittävät Hollyn valehtelevan.

Ei käy kateeksi sosiaalityöntekijä Lars Madsenia (Bjarne Henriksen). Hänellä on vain muutama viikko aikaa selvittää, kuka puhuu totta. Se ei käy helposti ja nopeasti. Hän törmää puhumattomuuteen ja joutuu arvioimaan tilanteita ja tapahtuneita pitkälti oman tuntumansa varassa, vaikka apuna onkin lastensuojelutapauksissa vireästi ja rutiinilla toimiva viranomaiskoneisto.

On ahdistavaa katsoa, miten rajua tuskaa Holly ja koko tämän perhe joutuvat kokemaan. Kukaan heistä ei tunnu osaavan puhua tunteistaan. Sen sijaan he piilottavat niitä, kuka mitenkin.

Madsen on kokenut konkari, joka on epäilemättä nähnyt paljon pahaa. Miten hän jaksaa työtään? Ainakin hän tuntuu rentoutuvan kuuntelemalla autossaan täysillä raskasta rock-musiikkia.

Hätää ja tuskaa

Kahdeksanosaisen draamasarjan alusta saakka tuntuu vahvasti, että pinnan alla kytee jännitteitä, joista ei vielä kerrota kaikkea. On tukalaa katsoa perhetragedian keskelle joutuvien hätää ja tuskaa.

Aisopoksen tarinassa kuvattiin sitä, miten valehtelu vie uskottavuuden ja johtaa valehtelijan omaan tuomioon. Nyt katsoja joutuu miettimään, kuka lopulta valehtelee ja miksi ja kuka taas jää yksin eikä tule kuulluksi.

Yle Areena ja 2.12. TV2 klo 21.55