Onnettomuudet: Moni soittaa po­ro­ko­la­ris­ta ensin tutulle po­ro­mie­hel­le, vaikka pitäisi il­moit­taa hä­tä­kes­kuk­seen – toimi näin, jos ajat poron päälle

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kuka maksaa pa­kot­teet?

Yle uutisoi (1.6.), kuinka EU:n öljypakotteet tulevat nostamaan polttoaineiden litrahintaa ennestään. On puhuttu jo kolmen euron litrahinnoista.

Polttoaineiden hinnat nousivat jo ennen sotaa. Syynä oli öljyn kysynnän nousu, kun koronalama alkoi taittua sekä ilmastopolitiikan keksinnöt, kuten sekoitusvelvoite. Ukrainan sodan alettua Euroopassa alettiin irtautua Venäjältä tuodusta energiasta, ja polttoaineiden hinnat pomppasivat lisää.

Nyt suunnitellaan poliittisia pakotteita eli tuontikieltoja Venäjän öljylle. Öljymarkkinoilla brent-laadun ja Venäjän urals-laadun hintaero on 30-40 dollaria barrelilta eli noin 20 senttiä litralta. Venäjän urals-öljy oli 1.6. tarkistamillani hinnoilla kalliimpaa kuin kuin tammikuussa, jolloin Venäjän talous ei ollut kaatumassa.

Pakotteilla ei siis ole saatu Venäjän taloutta luhistumaan, ja nyt yritetään järeämpiä pakotteita.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita