Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kuka hyök­kä­si Uk­rai­naan?

Jotkut meistä lappilaista tykkäävät, ettei Venäjässä ole mitään vikaa. ”Ensimmäisenä tuli lopettaa Ukrainan sota, jonka seurauksena koko länsimaailma on militarisoitumassa”, kirjoittaa Vesa Puuronen (LK 19.4.).

Kuka hyökkäsi Ukrainaan 24.2. 2022? Venäjä. On syytä muistaa, että Venäjän rikoslain artiklan 353 toinen momentti kuuluu: ”Hyökkäyssodan käymisestä on tuomittava vähintään kymmenen ja enintään 20 vuoden pituinen vapausrangaistus.” Ei ihme, että Haagin tuomioistuin on etsinkuuluttanut Venäjän valtionpäämiehen.

Kiina uhkaa ryhtyä palauttamaan sen mielestä sille kuuluvan Taiwanin ruotuun. Sitä on yrittänyt myös Venäjä Ukrainan kohdalla, mutta eipä ole onnistunut. Kiina ei yritä, sillä sen teollisuus on eurooppalaisista komponenteista riippuvaista. Jos USA puuttuu asiaan, tulee sodasta lyhyt, ja tämän Kiina varmasti tietää.

Meillä rikoslakiin pitäisi säätää rangaistus yhteiskunnan vastaisesta toiminnasta kuten Venäjälläkin. Siellä tällä perusteella on tuomittu muun muassa moskovalainen Dmitri Ivanov, joka sai 8,5 vuoden vankeustuomion sotaa arvostelevista some-viesteistä. Venäläinen oppositioaktivisti Vladimir Kara-Murza on saanut 25 vuoden vankeustuomion.

Osa lappilaisista haluaa tahallaan turmella terveytensä, mutta onneksi vain pieni ja äänekäs osa (LK 21.4.). Itämeren lohen dioksiinipitoisuudet ovat 6,5–10,1 pikogrammaa TEQ/gramma tuorepainoa, mikä ylittää EU:n lainsäädännön rajan. Dioksiinit ja PCB-yhdisteet saattavat aiheuttaa kehityshäiriöitä ja häiritä immuunijärjestelmää.

Rovaniemi ilmoittaa mielenterveys- ja käytöshäiriöt syyksi 30 prosentissa työstä poissaoloista (LK 14.4.). Luku saattaisi olla 60 prosenttia, jos Kemijoesta olisi saanut pyytää saastunutta lohta. Itämeri on saastunut meri, jonka rannalla on isoja asutuskeskuksia. Itämeren lohta saa myydä Suomessa poikkeusehdoin.

Eduskunta on tehnyt aikanaan oikein, kun se on säätänyt lain Kemijoen rakentamisesta voimatalouskäyttöön.