Lapin sää: En­sim­mäi­nen 20 asteen ylitys mi­tat­tiin Yli­tor­niol­la – ke­säis­tä lämpöä jatkuu Lapissa he­la­tors­tai­hin saakka

Remontointi: Saa­ta­vuus hei­ken­ty­nyt osassa te­ras­si- ja sau­na­ra­ken­ta­mi­ses­sa käy­te­tyis­tä puu­la­jeis­ta – sota Uk­rai­nas­sa voi vai­keut­taa suo­ma­lais­ten re­mon­toin­tia

Krii­si­pu­he­li­meen soi­tois­sa kaik­kien aikojen ennätys mar­ras­kuus­sa – "On­nek­si kes­kus­te­lu­apua haetaan ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä"

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa tehtiin marraskuussa kaikkien aikojen ennätys soittoyritysten määrässä. Soittoja tuli reilut 30 400, mikä on yli puolet enemmän kuin marraskuussa ennen korona-aikaa, kertoo yhdistys.

– Keskustelut paljastavat, että moni voi huonosti. Paha olo on yleisin soiton syy, ja itsetuhoisia soittoja tuli loppusyksystä paljon. Onneksi keskusteluapua haetaan matalalla kynnyksellä, sanoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter tiedotteessa.

Myös alle 30-vuotiaiden soitot ovat viime vuoden tapaan pysytelleet korkealla. Lisäksi taloushuolet ovat kasvaneet vuonna 2021.

Joulu kuuluu Kriisipuhelimessa

Joulu on havaittavissa soittajien puheissa jo useita viikkoja etukäteen.

– Ihmisiä huolettavat rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä jouluun liittyvät paineet. Lapsille halutaan rakentaa unelmien joulu ja jos se ei onnistu, pudotaan korkealta, Winter toteaa tiedotteessa.

Viime vuonna Kriisipuhelimeen tuli soittoja erityisen paljon jouluaattona. Yksinäisyydestä soitetaan tavallista enemmän, koska vasten tahtoaan jouluna yksin oleville pyhät ovat raskaita.

Joulun ajatellaan yhä olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Toisille taas perhejoulut voivat nostaa parisuhdeongelmia tai huolta läheisistä.

– Huolta voivat herättää läheisen käytös, kuten riidat, liiallinen päihteiden käyttö tai väkivaltaisuus. Moni haluaa päästä ahdistaviksi koetuista pyhistä nopeasti eroon. Taustalla voi olla ikäviä muistoja lapsuuden jouluista, Winter sanoo tiedotteessa.

– Toisaalta pandemia-aikana joulua vietetään toista kertaa uusin tavoin, mikä voi muuttaa suhtautumista sukujouluihin, hän jatkaa.

Kriisipuhelimeen voi soittaa kellon ympäri

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111.