tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kova lai­tet­ta­va kovaa vastaan

Kirjoittaja toivoo, että mahdollisimman moni työntekijä nousee vastustamaan Orpon hallituksen työreformeja.
Kirjoittaja toivoo, että mahdollisimman moni työntekijä nousee vastustamaan Orpon hallituksen työreformeja.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Hallituksen suunnittelemien järjettömien, ideologisten leikkauksien takia SAK:n alaiset jäsenliitot aloittivat poliittiset mielenilmaukset. Nyt jos koskaan on laitettava kova kovaa vastaan ja käytävä viimeiseen taistoon. Hallituksen hulluttelut on kaadettava alkuunsa kaikin keinoin, maksoi mitä maksoi.

Mahdolliset leikkaukset, heikennykset ja rajoitukset muutoksineen työelämän pelikartalle eivät ole määräaikaisia ja ohimeneviä, vaan pysyviä, kuten edellisienkin hallituksien heikennykset. Takaisin ei ole tullut mitään pois otettua, eikä tule.

Oman olemassaolonsa ja tulevaisuudenkin vaikutusmahdollisuuksien säilyttämiseksi on ammattiliittojen jäsenistöineen sekä muiden asianomaisten kyettävä yhteisvoimin näyttämään, että joukkovoimaa löytyy.

Sipilän kipparoiman oikeistoblokin aktiivileikkuri sai porukan liikkeelle. Nyt näyttää, että pelkkä rumpujen päristely ja torvien töräyttely toreilla kovine puheineen eivät riitä. Tarvitaan kovempia toimia. Olisi niitä tosin kaivattu myös edellisen, punertavanvihreän hallituksen työeläkeputken poistossa ja pakkotyölakifarssissa. Josko se tällä kertaa olisi, kuten laulussakin lauletaan; nyt tai ei koskaan.

Valtiovarainministeri Purra (ps.) on ehtinyt loitsumaan, etteivät nyt esillä olevat leikkaukset riitä alkuunkaan. Ovat vain pieni alkusoitto ja luvassa olisi vielä paljon lisää. Ei hallitusta suotta ole sinimustaksi parjattu. Työväenliike ilman sosialismia on Jussi Halla-ahon dreijatessa muovautunut varsin kielteiseksi ja epäystävälliseksi vähäosaisia ja työtä tekeviä kohtaan.

Eräässä korttipelissä pata ei voi olla valttia ja patarouvaa ei voi kaataa, eikä sillä myöskään pysty kaatamaan. On kuitenkin toivottava, että patamustan porvarihallituksen kaavailemat rajut leikkaukset pystytään kaatamaan.

Muistan kun aikoinani kotvasen yritin persuna jytkytellä, eräs entinen työkaveri sanoi, että sinusta tulee punainen väri heti näkösälle kun hiukan pintaa raapaisee. Niinhän se tuppaa tulemaan ja tosi punaisena tuleekin. Työväen puolustajiksi mielletyillä puolueilla ovat värit nykyään päässeet hiukan haalistumaan, vaikka juhlapuheissa kovia puhutaankin. Sanojen on muututtava teoiksi. Nyt on painava syy, tavataan torilla.