Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kou­lu­lai­sel­ta: Ros­kaa­mi­nen on rikos

Oletko joskus heittänyt asfaltille karkkipussin tai nurmikolle tyhjän juomapullon? Luultavasti olet. Kun kädessä on tyhjä karkkipaperi tuntuu, että vaaditaan suuri älykkyysosamäärää siihen, että roskan voi sujauttaa taskuun mieluummin kuin heittää pois. Mitä tapahtuisi, jos kaikki maailman ihmiset heittäisivät roskan päivässä luontoon? Määrä, joka roskia kertyisi jo vuodessa, olisi valtava.

Ihmisen ja luonnon välinen suhde on muuttunut huonommaksi. Ihmisille tuntuu olevan yksi ja sama, viedäänkö tavara lajiteltavaksi vai heitetäänkö se vuosiksi luontoon maatumaan. Kertakäyttömaskin maatumiseen kuluu jopa 500 vuotta ja lasipullo maatuu miljoonassa vuodessa.

Roskat eivät vain tee luonnosta epämiellyttävää, vaan ovat myös haitallisia. Linnun jalkaan kiinnittynyt muoviroska vaikeuttaa sen eloa ja lasinsirut vahingoittavat rannoilla kulkevia nisäkkäitä. Jos roskat päätyvät mereen, kala voi tarttua tai kuristua siihen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.