Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Ko­ti­pal­ve­lun ke­sä­juh­las­sa valssi luon­nis­tui ja räis­kä­leet mais­tui­vat

-
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Kesäisessä ilmassa tuoksuvat vasta paistetut letut. Puisia pöytiä ja istumapaikkoja on järjestetty vehreään pihaan, suojaan helteisesti paahtavalta auringolta. Vaihtelevan kokoiset seurueet istuvat ja jutustelevat. Rivitaloasunnosta vedetään tuiki tärkeää sähköroikkaa: tarvitaan virtaa, jotta lettupannu ja makkaranpaistopiste pysyvät kuumana.

Toimeliaassa hyörinässä on kyse on Tervolan kotipalvelun henkilökunnan järjestämästä, vanhusten rivitalojen (VA-RI) pihapiirissä järjestetystä kesäjuhlasta.

Kotihoidon hoitajan Pirjo Leinosen mukaan asukkaat odottavat tällaisia tapahtumia. – Rivitalojen vanhin asukaskin kyseli vasta, milloin niitä lättykestejä taas tulee.
Kotihoidon hoitajan Pirjo Leinosen mukaan asukkaat odottavat tällaisia tapahtumia. – Rivitalojen vanhin asukaskin kyseli vasta, milloin niitä lättykestejä taas tulee.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Juhlaan osallistui rivitalojen asukkaita, lähistöllä asuvia muita kotihoidon asiakkaita ja henkilökuntaa. Samankaltainen juhlatilaisuus järjestettiin juhannuksena. Silloin mukana oli VA-RI:n porukan lisäksi tehostetun palveluasumisen yksiköiden asukkaita pihan toiselta puolelta, sekä seurakunnan väkeä.

– Työvuoroja suunnitellessa tällaiset tilaisuudet otetaan huomioon, kertoo vanhuspalveluiden ohjaaja Kaija Rautio.

Asukkaiden omaisetkin on yleensä kutsuttu tapahtumiin. Mukana oleminen on omaisilta suotavaakin. Korona-aikana näin ei ole kuitenkaan tehty kokoontumisrajoitusten noudattamiseksi. Raution mukaan omaisiakaan ei kuitenkaan käännytetä pois, mikäli he haluavat juhliin osallistua.

Suojassa helteeltä istuu varjossa pitkä rivi asukkaita. Kysyttäessä, miten kevät on mennyt, vastaus on samankaltainen useammankin asukkaan suusta: siinähän se on mennyt, kun on ollut pakko. Esille tulevat yksin oleminen ja siihen totuttelu. Yhteiset tapahtumat tuovat piristystä arkeen, niin koronakeväänä kuin muulloinkin. Yhdessäolon tärkeyden vahvistaa myös Rautio:

– Yhdessä oleminen ja yhteisöllisyys on tärkeää.

Vanhuspalveluiden ohjaaja Kaija Rautio kertoo Tervolan palveluasumisesta vanhusten rivitalojen edustalla, Tervolan terveyskeskuksen pihapiirissä.
Vanhuspalveluiden ohjaaja Kaija Rautio kertoo Tervolan palveluasumisesta vanhusten rivitalojen edustalla, Tervolan terveyskeskuksen pihapiirissä.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Juhlissa on usein ohjelmassa esimerkiksi musiikkia, niin myös tänään.

– Musiikki tuo monille mieleen lapsuuden tai nuoruuden, jolloin näitä lauluja kuunneltiin, Rautio kertoo.

Viereisen penkin kaiuttimesta soivat muun muassa Uralin pihlaja ja Lapinäidin kehtolaulu. Lauluja kuunnellaan tarkoin ja laulun nimeä haetaan. Välillä laulut laittavat laulattamaan, ja hetken kuluttua myös tanssijalan vipattamaan: kun räiskäleet on syöty, pistää yksi asukkaista ja hoitajista yhdessä valssiksi.

Punatiilisen seinän vierellä istuvassa kolmen naisen porukassa nautitaan kesästä ja jutellaan kuulumisia.

– Mukavaa on, sehän on selvää, yksi asukkaista vahvistaa.

Toinen kertoo olleensa aikanaan paljonkin mukana monenlaisessa toiminnassa Tervolan kunnassa ja tuntevansa kunnan väkeä. Juhlassa onkin mukavaa törmätä tuttuihin kasvoihin.

Asukas kertoo keskustelleensa kotihoidon tilanteesta myös muilla paikkakunnilla asuvien ystävien kanssa. Palveluasuminen ei hänen mukaansa voita kotona asumista, mutta kotihoidon tasosta hän on tyytyväinen.

– Tervolassa kotihoito on järjestetty hyvin, hän kehuu.