työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ko­ti­maan mat­kai­li­jat löy­si­vät Ro­va­nie­men tai­de­mu­seon – kä­vi­jä­mää­rä pysyi hyvänä ko­ro­nas­ta huo­li­mat­ta

Sinisiä ajatuksia -näyttely oli esillä Rovaniemen taidemuseossa viime kesänä.
Sinisiä ajatuksia -näyttely oli esillä Rovaniemen taidemuseossa viime kesänä.
Kuva: Arto Liiti

Rovaniemen taidemuseo onnistui tavoittamaan viime vuonna hyvin yleisöä koronan tuomasta poikkeustilanteesta huolimatta. Heinäkuu oli museossa kävijämääriltään kaikkien aikojen vilkkain. Etenkin kotimaanmatkailijat ja Museokortin käyttö lisääntyivät.

– Kesä osoitti sen, että kulttuuri on tärkeää ja se koetaan voimavaraksi näinä poikkeusaikoina. Museot koetaan merkityksellisiksi paikoiksi, joissa on turvallista vierailla. Turvavälien pitäminen on helppoa, sanoo Rovaniemen taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko museon tiedotteessa.

Rovaniemen taidemuseo toimii Korundissa, joka oli koronavirustilanteen vuoksi suljettuna maaliskuulta kesäkuun alkuun. Museon kävijämäärää pienensi se, että päiväkoti-, koululais-, ja opiskelijaryhmien käynnit jäivät vähäisiksi. Normaaliaikana ne ovat tärkeitä kävijäryhmiä museossa.

Työpajoja ja opastuksia verkkoon

Taidemuseo ryhtyikin toteuttamaan digitaalisia sisältöjä työpajoista ja opastuksista verkkoon. Verkkomateriaalit ovat olleet ahkerassa käytössä ja niitä tuotetaan koko ajan lisää. Muun muassa livestriimauksia tehdään viikoittain eri ikäisille ryhmille.

– Tämä palvelu tulee jäämään taidemuseon repertuaariin, koska se on koettu mielekkääksi ja helposti lähestyttäväksi. Livestriimauksien kautta tavoitetaan sellaista yleisöä, jonka on haastavaa tulla museoon joko etäisyyksien tai muiden esteiden vuoksi, Kuusikko sanoo.

Tänä vuonna taidemuseo on aloittanut kansainvälisesti suositut lyhyet lounasopastukset, joissa oppaan johdolla keskitytään yhteen taideteokseen. Lounasopastus tarjoillaan keskiviikkoisin kello 12 ja se sisältyy Korundi Kitchen & Cafén lounaan hintaan.

Rovaniemen taidemuseon näyttelyissä vieraili vuonna 2020 yhteensä 15 257 kävijää, joista Museokorttia käytti 2916. Museokortilla kävijöitä oli enemmän verrattuna edeltävään vuoteen, jolloin 21 251 kävijästä 2 763 tuli sisään Museokortilla.