Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Ko­ro­na­vuo­si: Me­ri-La­pis­sa jou­lu­apua tar­vi­taan enemmän kuin aiemmin

Meri-Lapissa toteutetaan useita joululahja ja -ruokakeräyksiä. Tänä vuonna pääpaino on tavaran sijasta lahja-korteissa.

Jouluruokien keräily on iso ponnistus.
Jouluruokien keräily on iso ponnistus.

Korona-aika on lisännyt jouluavun tarvitsijoiden määrää, toteaa Maria Kallunki, Jouluapu Tornio ja Meri-Lappi -yhteisöstä. Korona näkyy myös siinä, että yritysten määrä avuntarjoajina on vähentynytn.

– 132 perhettä pyysi apua, kun viime vuonna avuntarvitsijoita oli 101, Kallunki kertoo.

Yhteisön apua voi pyytää kuka tahansa vähävarainen. Myös sellainen, joka ei ole esimerkiksi sosiaalitoimistojen asiakas.

Yhteisössä vapaaehtoiset lahjoittajat antava perheiden lapsille joululahjoja sekä antavat taloudellista apua jouluruokien hankkimiseen.

Tornion ja Meri-Lapin jouluavun keräyspuu on ollut esillä Rajalla-kauppakeskuksessa, ja se on esille vielä keskiviikon, 16.12., ajan. Puun oksille on ripustettu kortteja, joissa kerrotaan lahjansaajan toive, johon lahjoittaja vastaa ostamalla sopivan lahjakortin ja jättämällä sen Tornion Citymarketin infopisteen vieressä olevaan laatikkoon.

– Vanhemmat voivat ostaa lahjakortilla lapsen toivoman lahjan tai lapsi voi käydä valitsemassa lahjan itsekin.


Osa lahjoittajista on ostanut tavaralahjan ja toimittanut sen apua tarvitsevalle perheelle suoraan.

Jouluapu ottaa vastaan lahjoituksia perheiden ruoka-apuun 21. joulukuuta saakka.

– Lahjakorttikeräykseen voi osallistua Kemin ja Tornion Prismoissa, Kallunki kertoo.

Keräystä koordinoi Kallungin lisäksi Sari Mämmioja. Vapaaehtoisia tarvitaan myös siinä vaiheessa, kun jouluruokia hankitaan ja toimitetaan tarvitseville.

– Talkoolaisia on ollut suht helppoa saada. Toisten auttamisella saa hyvän joulumielen myös itselle, Kallunki toteaa.

Jouluapu Tornio ja Meri-Lappi kerää lahjoituksia seitsemäntenä jouluna. Vaikka keräyksen koordinointi vaatii paljon työtä, antaa auttaminen paljon.

– Jokaisena vuonna olemme saaneet autettua kaikkia tarvitsevia, vaikka kyllähän se jännittää, saadaanko lahjoittajia tarpeeksi, Kallunki toteaa.

Jouluapu toimittaa joululahjoja ja -ruokaa kaikkii Meri-Lapin kuntiin. Lahjatoiveet ovat esillä Rajalla-kauppakeskuksessa.
Jouluapu toimittaa joululahjoja ja -ruokaa kaikkii Meri-Lapin kuntiin. Lahjatoiveet ovat esillä Rajalla-kauppakeskuksessa.

Meri-Lapin joululahjakeräyksen kohderyhmänä ovat vähävaraiset lapset ja lastenkodeissa asuvat lapset. Koronan vuoksi keräyksen toimintatapoja muutettiin kaikki lahjat kerätään 25 euron arvoisina lahjakortteina.

– Tavallisina vuosina paketointitalkoot ja lahjojen vastaanotto on vaatinut vähintään 500 ihmiskontaktia, kertoo keräystä koordinoiva Sari Ekorre.

Alueen kuntien sosiaalitoimistot ja paikalliset lastensuojeluyhdistykset huolehtivat lahjakorttien jakelusta. Ekorre kertoo, että yhteistyötä tehdään myös Tornion ja Meri-Lapin Jouluavun kanssa.

Alueen ihmiset ovat lahjoittaneet innolla myös tähän keräykseen, ja lahjakortteja on kertynyt jo 450 kappaletta.

– Olin aiva varma, ettei keräys innosta nyt samalla tavalla, kun tänä vuonna ei ollut esittää lasten tunteita herättäviä toiveita. Kyllä ihmiset ovat silti olleet joulumielellä, Ekorre iloitsee.


Myös monet merilappilaiset yhdistykset tekevät hyväntekeväisyyttä joulun alla.

– Meidän seuramme hankkii tänä jouluna lahjakortteja vähävaraisille perheille sekä kukkalähetyksiä ikäihmisille. Useana vuonna olemme lahjoittaneet kausikortteja vähävaraisille ja keränneet rahaa muun muassa Satama Runin avulla, kertoo Maarit Pulkkinen Palloseura Kemi Kingsistä.

Myös esimerkiksi Lionsien Keminmaan ja Kemin yhdistykset ovat lahjoittaneet lahjakortteja alueen vähävaraisille perheille lahjoitettavaksi.


Meri-Lapin Nuorkauppakamari on perinteisesti myös toteuttanut joulukeräyksen alueellamme.

Keräystä koordinoiva Nelli Tiitinen kertoo, että heidänkin keräyksessään avuntarvitsijoita on ennätyksellisen paljon.

– Meillä on ollut vain yksi keräyspiste. Koronan vuoksi meillä ei ole ollut live-keräystä ollenkaan.

Tiitisen mukaan lahjoittajat ovat olleet avokätisinä tänä vuonna.

– Kaikki apua tarvitsevat ovat saaneet lahjoituksen, Tiitinen kertoo.