Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia aletaan purkaa kuun puo­li­vä­lis­sä – ra­vin­to­lat saavat olla auki ensin puo­leen­yö­hön

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että koronarajoituksia voidaan alkaa purkaa 14. helmikuuta alkaen. Esimerkiksi kaikki ravintolat saisivat siitä alkaen olla auki puoleenyöhön, anniskelu päättyisi kello 23. Hän puhui toimittajille hallituksen neuvottelujen päätteeksi Säätytalolla.

Marinin mukaan ravintoloiden osalta luovuttaisiin jaottelusta ruokaravintoloihin ja anniskeluravintoloihin, ja nämä muutokset koskisivat kaikkia ravintoloita. Kaikista ravintolarajoituksista luovuttaisiin kuun lopussa.

Lisäksi hallitus suosittaa alueita luopumaan kokoontumisrajoituksista 14. helmikuuta alkaen niin, että tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutoiminta olisi kaikessa laajuudessaan mahdollista.

Koronapassia ei oteta uudelleen käyttöön. Aiemmalla päätöksellä sen käyttö on jäädytettynä kuun puoliväliin asti.

– Tällä hetkellä meillä ei ole oikeudellisia edellytyksiä ottaa passia uudelleen käyttöön. Se on yksittäisen kansalaisen perusoikeuksien rajoittamista. Jos se ei ole välttämätöntä, sitä ei voida tehdä, Marin sanoi.

Marin huomautti, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja oikeusministeriö ovat arvioineet, että tämä ei olisi perusoikeuksien näkökulmasta välttämätöntä eikä se olisi epidemiologisesti perusteltua.

Tällä hetkellä koronapassi toimii rajoituksista vapautumisen välineenä. Sen käyttö on ollut jäädytettynä joulukuun lopusta.

Koronapassia koskevaa lainsäädäntöä kehitetään kuitenkin uusien varianttien varalle. Marinin mukaan on mahdollista, että tautitilanne muuttuu kevään aikana.

Hallitus valmistelee parhaillaan passin käytön laajentamista niin, että se toimisi rajoituskeinona itsessään eikä vain vaihtoehtona rajoituksille.

Rajoituksia alettu jo purkaa

Joulukuun lopulla otettiin käyttöön merkittäviä koronarajoituksia, sillä omikronmuunnos alkoi levitä hälyttävällä vauhdilla. Samalla koronapassin käyttö jäädytettiin.

Näitä rajoituksia on alettu purkaa vähitellen. Esimerkiksi ruokaravintoloiden aukiolo- ja anniskelurajoitusta helpotettiin kolmella tunnilla. Ruokaravintolat ovat voineet olla eilisestä asti auki iltayhdeksään. Baareilla on yhä voimassa tiukat rajoitukset.

Lisäksi hallitus ohjeisti viime viikon lopulla alueita rajoitusten keventämiseen muissa matalan riskin tilaisuuksissa ja tiloissa. Linjaus tarkoitti käytännössä esimerkiksi monien liikunta- ja kulttuuripalvelujen jatkumista täystauon jälkeen.

Omikronmuunnos on lisännyt koronatartuntoja runsaasti, mutta sairaalakuormitus on jäänyt suhteellisesti aiempia aaltoja alhaisemmiksi. Syynä ovat arvioiden mukaan rokotusten vaikutus taudinkuvaan sekä omikronin suhteellinen lievyys.