Pakotteet: Suur­lii­ke­mies Boris Ro­ten­ber­gin maat Pel­ko­sen­nie­mel­lä on ta­ka­va­ri­koi­tu

Ylioppilaat: Onnea kevään uudet yliop­pi­laat! – katso Lapin Kansan ha­ku­ko­nees­ta Lapin kuntien uudet yli­op­pi­laat

Kevättulvat: Tänä vuonna Kit­ti­läs­sä ei tar­vit­se pelätä tul­va­va­hin­ko­ja, mutta joka vuosi näin ei ole ollut – ko­ko­sim­me kuvia Lapin tul­vis­ta

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Ko­ronapas­sin käyt­töön­ot­to poistaa ra­joi­tuk­set – Län­si-Poh­jan sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä otet­tiin ra­vit­se­mis­liik­kei­den ra­joi­tuk­set käyt­töön kes­ki­viik­ko­na 17. mar­ras­kuu­ta

Koronapassin käyttöönotto on vaihtoehto ravintolatoiminnan erityisille rajoituksille.
Koronapassin käyttöönotto on vaihtoehto ravintolatoiminnan erityisille rajoituksille.
Kuva: Iiro Rautiainen

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä otettiin ravitsemisliikkeiden rajoitukset käyttöön keskiviikkona 17. marraskuuta. Hallitus päätti rajoitusten käyttöönotosta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin lisäksi Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnissa. Näillä alueilla epidemiatilanne vaatii hillintää.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella anniskelu on sallittu klo 07–24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–01. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista. Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Kemissä sijaitseva yökerho Corner Inn on ollut viime kesästä auki normaaliin tapaan. Ainoastaan asiakaspaikkojen määrää oli hetken aikaa rajattu. Ravintoloitsija Tommi Hälisellä  ei ole mitään sitä vastaan, että koronapassi otetaan ravintoloiden osalta käyttöön.

– Kun tarjolla on kaksi mahdollisuutta eli lopettaa liiketoiminta tai jatkaa sitä koronapassin käyttöön otolla, niin tietenkin me otamme passin käyttöön, Tommi Hälinen kertoo.

Hälinen uskoo, että koronapassin käyttöönotto voisi jopa lisätä ravintolan asiakasmääriä.

–  Esimerkiksi tiedotusvälineissä on peloteltu, että koronatartunnat lisääntyvät ravintoloissa. Ihmisistä on tullut arkoja. Koronapassi antaa viestin, että paikalla on vain rokotettuja juhlijoita, joiden kesken koronan leviämismahdollisuudet ovat pienet.  Henkilökohtaisesti uskon, että passin käytöllä voi olla  positiivinen vaikutus toimintaamme, Hälinen sanoo.

Corner Innissä passin tarkistaminen tulisi asiakkaita vastaan ottamassa olevan vahtimestarin tehtäväksi.

– Useilla on koronapassista sovellus puhelimen näytössä, joka voidaan lukea QR-koodina. Jos vahtimestari ei tunne asiakasta, niin tarvittaessa hän voi tarkistaa koronapassin lisäksi asiakkaan henkilöllisyyspaperit. Huijaamismahdollisuus jää aika pieneksi, Hälinen  kertoo.

Useat ravintolat ottavat koronapassin käyttöön.
Useat ravintolat ottavat koronapassin käyttöön.
Kuva: Jouni Valikainen

Tietyissä Etelä-Suomen ravintoloissa on ollut käytössäomamallinsa passin suhteen. Ilman passia saa olla ravintolassa nautiskella  alkoholia kello 24:ään asti ja sen jälkeen vain passin kanssa.

– Ei tällaisessa mallissa ole päätä eikä häntää. Kun passi otetaan käyttöön, niin se on meidän ravintolassamme käytössä koko illan ajan. Kun koronapassi tulee ravintola-alalla pakolliseksi rajoitteiden poistamiseksi, niin mielestäni samaa periaatetta pitää soveltaa myös muille aloille, Tommi Hälinen sanoo.

Mustaparta Hotelsien hotelli- ja ravintolatoimen johtaja Johanna Kemppainen aavisteli  jo maanantaina, että Länsi-Pohjan alueelle on tulossa ravintolarajoituksia. Koronapassin tulee heillä käyttöön tiettyjen ravintoloiden osalta.

– Yöravintoloiden osalta otamme koronapassin käyttöön. Toisena vaihtoehtona olisi laittaa paikat kiinni ja sitä me emme halua tehdä. Ruokaravintoloissa meillä on isot tilat, joten 75 prosenttia asiakaspaikoista on riittävä määrä eli niissä emme ota koronapassia käyttöön, Johanna Kemppainen sanoo.

Koronavirus on vaikuttanut Mustapartaparta Hotels -ravintoloissa myös pikkujoulujen viettoon.

– Varaukset ovat pienentyneet uutisoinnin ja tietenkin vallitsevan tilanteen johdosta. Ennalta varattujen pikkujoulujen henkilömäärät ovat supistuneet.

Osa ravintoloiden asiakkaista kokee koronapassin ikävänä rajoittamistoimenpiteenä.

– Kaikki asiakkaat eivät välttämättä ymmärrä, että ravintolalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa passi käyttöön. Osa asiakkaista on kysellyt jo etukäteen, onko meillä koronapassi voimassa, Johanna Kemppainen sanoo.

Passi käyttöön erikoistapauksissa
Jouni Valikainen

Kemiläinen RockBar & Grill 82 ottaa koronapassissa käyttöön hybridimallin. Koronapassi tarkistetaan ainakin 27.11., jolloin ravintolassa järjestetään Children of Bodomin kappaleiden tribuutti-ilta.

– Silloin tilaisuus venyy seuraavan vuorokauden puolelle eli meillä pitää olla käytössä koronapassi. Muissa ohjelmallisissa illoissa pystymme aikaistamaan aikataulua eli valomerkki tulee kello 24 ja ravintolan ovet menevät kiinni kello 1.00, ravintoloitsija Veli-Matti Viitala suunnittelee.

Koronapassin käyttöönotto RockBar & Grill 82 olisi haastavaa, jos ravintolassa olisi alkoholitarjoilua yli puolenyön. Ruokailijoita käy syömässä pitkin iltaa ja osa heistä jää paikalle esimerkiksi seuraamaan illan ohjelmaa.

– Jos meillä olisi passi käytössä, niin jossain vaiheessa se pitäisi omavalvontasuunnitelman mukaan tarkistaa. Passittomille asiakkaille pitäisi tarjoilu lopettaa kello 24 ja passilliset voisivat jatkaa iltaa. Ruokailijoiden osalta emme tarvitse passia, sillä 75 prosenttia asiakaspaikoista täyttyy vain erityispäivinä, kuten vappuna ja äitienpäivänä, Veli-Matti Viitala kertoo.