Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Ke­mi­läi­nen Päivi Koskela kertoo, mil­lai­sen ku­ri­muk­sen korona ai­heut­ti yrit­tä­jäl­le

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Helsinki

Ruokaravintoloiden aukiolorajoituksia helpotetaan kolmella tunnilla. Asiasta linjasi hallituksen koronaministeriryhmä torstai-iltana.

Ruokaravintolat saavat olla auki kello yhdeksään illalla, anniskeluaika päättyy kahdeksalta. Baarien aukiolo- ja anniskelurajoitukset pysyvät ennallaan niin, että anniskelu päättyy viideltä ja auki voi olla kuuteen.

Asiakasmääriä ja istumapaikkoja koskeviin rajoituksiin ei tehdä muutoksia.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara totesi tuoreeltaan kannanotossaan, että ravintoloita koskeva helpotus ei mahdollista illallisia tarjoileville ruokaravintoloille kannattavaa toimintaa.

Koronaministerityöryhmä haluaa vapauttaa myös muita matalan riskin tiloja ja tilaisuuksia kuten teattereita ja kuntosaleja.

– Täyssulusta palataan malliin, jossa aluehallintoviranomaisia ohjataan arvioimaan tautitilanteen mukaan täyssulkua lievempiä rajoitustoimia, sanoi ryhmän varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).

Kyseeseen tulevat esimerkiksi toimet lähikontaktien välttämiseksi.

Rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla ainakaan ennen helmikuun puoliväliä. Passi pysyy siis jäädytettynä siihen asti.

"Kaikkia rajoituksia ei vielä voi purkaa"

Hallitus käsittelee lähiviikkoina koronastrategian uudistamista ja linjaa mahdollisten rajoitustoimien jatkosta tai purkamisesta.

– Kaikkia rajoituksia ei vielä nyt ole mahdollista purkaa, sillä tautitilanne on edelleen vaikea ja uhka sairaalahoitokapasiteetin ylikuormittumisesta ei ole vielä väistynyt, Sarkkinen sanoi.

Hallituksen toimivallassa on päättää ravintoloita ja rajavalvontaa koskevista rajoituksista. Muista rajoituksista päättävät alueelliset viranomaiset epidemiatilanteen mukaan, ja hallitus voi antaa ainoastaan suosituksia. Osa alueista on jo päättänyt lieventää rajoituksia.

Koronaministerityöryhmän puheenjohtaja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on sairauslomalla, joten Sarkkinen sijaisti häntä kokouksen puheenjohtajana.