Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Korona leviää edel­leen eri­tyi­ses­ti ro­kot­ta­mat­to­mien 20–49-vuo­tiai­den ryh­mäs­sä – THL:n kanta so­siaa­li- ja ter­veys­alan hen­ki­lös­tön pa­kol­li­seen ro­kot­ta­mi­seen on ehkä muut­tu­mas­sa

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville henkilöille.

Koronatartunnan Suomessa viimeisen viikon aikana saaneista suuri osa on ollut rokottamattomia, ilmoittavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokottamattomien tautitaakka on Suomessa nyt erittäin korkea, sanoi osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tartuntoja on ilmaantunut suhteellisesti eniten rokottamattomien 20–49-vuotiaiden henkilöiden keskuudessa. Heidän keskuudessaan tapauksia on esiintynyt noin 345–375 kappaletta 100 000 henkilöä kohden 14 vuorokaudessa.

Kolmatta rokotetta harkitaan kaksi annosta lyhyellä aikavälillä saaneille

Puumalaisen mukaan vakavasta immuunipuutoksesta kärsivien henkilöiden tulisi saada Suomessa kolmas koronarokotteen annos mahdollisimman pian. Tähän ryhmään kuuluvia on hänen mukaansa noin 50 000.

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta vakavan immuunipuutoksen henkilöille.

Tehosterokotteena annettavan kolmannen koronapiikin tarpeellisuutta muille suomalaisille arvioidaan Puumalaisen mukaan parhaillaan. Kolmas rokote voisi tulla harkintaan niille, jotka saivat kaksi koronarokotetta alkuvuodesta lyhyellä aikavälillä.

Suomessa rokotusten piirissä olevista noin 65 prosenttia on THL:n mukaan nyt saanut toisen koronarokotteen. Ensimmäinen rokotteen saaneita on noin 83 prosenttia.

THL:n ylilääkärin Otto Helveen mukaan rokotusten eteneminen on vaikuttanut ennen kaikkea sairaalahoidon tarpeen vähentymiseen.

– Yksi tärkein asia on tautitaakan pienentyminen, joka on näkynyt erityissairaanhoidon kuormituksen vähentymisessä, Helve sanoi tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan rokotusten vaikutus on ollut etukäteen odotetun kaltainen, vaikka koronan herkästi tarttuvan deltavariantin vuoksi etenkin rokottamattomat ovat sairastuneet usein.

STM odottaa THL:n lausuntoa sote-alan henkilöstön pakollisista rokotuksista

THL:n kanta on ollut, ettei perusteita koronarokotuksen sisällyttämisestä tartuntatautilain sosiaali- ja terveysalan henkilöstön rokotuksia koskevaan pykälään ole. Pykälässä määritellään, mitä rokotuksia tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita potilaiden hoitajilta edellytetään.

– THL:n (pääjohtaja Markku) Tervahauta on haastattelussa ilmoittanut, että THL:n kanta olisi ehkä muuttumassa, vastaa Puumalainen median kysymykseen siitä, valmistellaanko STM:ssä muutosta tartuntatautilakiin.

Puumalaisen mukaan STM:ssä odotetaan nyt, että THL esittäisi asiasta lausunnon.

– Tämän jälkeen katsotaan, millaisia perusteita lausunnossa asialle olisi ja päätetään jatkotoimenpiteistä.

Joka kuudes tehohoitopotilas hoidossa koronaviruksen vuoksi

Erikoissairaanhoidon kuormitus kokonaisuudessaan on pysynyt viimeisten viikkojen aikana vakaana. Teho-osastoilla potilasmäärä on kuitenkin viime viikon aikana kasvanut.

STM:n strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan noin joka kuudes tehohoitopotilas on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi.

Yhä useammalla tehohoidossa olevalla koronaa sairastavalla ei ole mitään toimintakykyyn ja terveydentilaan selvästi vaikuttavaa perussairautta. Yli puolella kesäkuun jälkeen hoidossa olleista ei ole ollut taustalla merkittäviä pitkäaikaissairauksia.

Tehohoidossa on ollut kymmenen henkilöä, jotka ovat sairastuneet täydestä rokotesarjasta huolimatta. Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista on rokottamattomia.

Sekä testien että uusien tautitapausten määrä on vähentynyt

Epidemia vaikuttaa olevan hiljalleen hiipumassa. Tällä hetkellä koronaan sairastunut tartuttaa keskimäärin alle yhden ihmisen, selviää STM:n ja THL:n tiedoista.

Toisaalta myös testimäärien väheneminen saattaa olla osasyy siihen, että todettuja tapauksia on vähemmän kuin ennen. Koronavirustestejä tehtiin noin 30 prosenttia vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Suomen uuden testaus- ja jäljitysstrategian mukaan kaksi rokoteannosta saaneita ei kehoteta enää hakeutumaan testiin lievien oireiden vuoksi.

Tänään Suomessa raportoitiin THL:n mukaan 487 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 781 tartuntaa, mikä on 1 762 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Juttua päivitetty klo 11.11. Lisätty toinen kappale.

Päivitetty kauttaaltaan kello 12.58.

Jutun kommentointimahdollisuus päättynyt 16.9. kello 14.15