Kolumni

Kolumni: Talvi, minä rakastan sinua enkä voi elää ilman kylmyyttäsi


Juhani Henriksson on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, Arktiset Vedet -tv-sarjan tekijä, rovaniemeläinen luonnon, urheilun ja hyvien tarinoiden ystävä.
Juhani Henriksson on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, Arktiset Vedet -tv-sarjan tekijä, rovaniemeläinen luonnon, urheilun ja hyvien tarinoiden ystävä.
Kuva: Jouni Porsanger

Talvi, minä rakastan sinua.

En voi elää ilman kylmyyttäsi.

Ilman lunta; symmetrisiä hiutaleita, aina toisistaan hiukan poikkeavaa jääkiteiden joukkoa. Kylmää, upottavaa, suojaavaa. Valoa kantavaa.

Hyisen kannen alle peittyvää arktista vettä ja virtapaikoissa pakkasella savuavaa jokea.

En tahdo kuvitella maailmaa vailla höyryävää hengitystä, arvoituksellista pakkasen punaa poskilla, paukahduksia jäätyvän metsän keskellä.

Suomalaista talvea, jollaisesta olen harvinaisena syntymäoikeutenani päässyt nauttimaan.

Talvi, olet vahva ja pysyvä osa identiteettiäni. Ilman sinua olen pesätön naali helmikuun kukkivassa tunturissa. Olen punavatsainen rautu lämpimässä kylpyammeessa. Olen pohjoinen organismi, jolla on sietämättömän kuuma.

Rakkaani, pelkään sinun valuvan ikuisen suojan maille sormieni välistä. Katoavan, kuten se aika, jolloin hiihdimme kouluun, ja päivät, joina meren paksu jääpeite jatkui taivaanrantaan.

Tänä talvena olen kulkenut töiden ja lumen perässä pohjoisesta etelään. Rovaniemeltä Helsinkiin ja takaisin. Sinkoillut ikuisen syksyn, tuulen ja lohduttoman vaakasuoran sateen keskeltä valkoisen erämaan loputtomille hangille.

Olen istunut tv-selostamossa lukuisten hiihtokilpailuiden tapahtumien ja tunnelmien välittäjänä. Yllättänyt yhä useammin itseni pohtimasta, missä ja miten hiihdämme, kun maailma ympärillämme lämpenee asteen vuosikymmenessä. Holmenkollen, Salpausselkä ja Keski-Eurooppa – kaikkialla sulaa. Nopeimmin lämpenee pohjoisilla manneralueilla.

En tiedä, mitä pitäisi sanoa, mutta ilmaisen itseäni pukeutumalla muovipulloista ja puuvillakangasjätteestä valmistettuun hupulliseen paitaan, jossa lukee ”Fed up with melt down.”

"Talvi, olet vahva ja pysyvä osa identiteettiäni. Ilman sinua olen pesätön naali helmikuun kukkivassa tunturissa."

Helsingissä terminen talvi ei koskaan alkanut. Ilmatieteen laitoksella ihmetellään. Miten määrittää kevät käynnistyminen, kun talvi ei koskaan tullut? Etelä-Suomessa talvesta tulee tiedemiesten mukaan uhanlainen vuonna 2050. Minusta se on jo sitä. Pohjois-Suomi lämpenee etelääkin nopeammin.

”Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on 100 vuoden kuluttua, eihän meistä kumpikaan ole silloin enää elossa.” Entisen pääministerimme lausunto vuodelta 2015, Alueviesti-julkaisusta. Asiat ja asenteet muuttuvat, kuten talvet ja maailma ympärillämme.

Ikuisena optimistina päätän rakkauskirjeeni sinulle talvi, lauseeseen, joka lähes identtisenä kajahti Mäntyvaaran hiihtoladulla kokeneemman kanssahiihtäjän ja Ylen TV2:n ajankohtaisohjelmassa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen suusta: ”Onnellisia ovat he, jotka pohjoisessa asuvat.”